Clujul în 2012

Clujul în 2012
Anul 2011 a stat la Cluj în prima sa parte sub semnul urcării la Ceruri a Înaltului nostru Ierarh Bartolomeu al Ardealului de Nord, iar în partea a doua sub semnul “cătuşelor de toamnă” ce au şocat opinia publică dintr-un “târg” de pe Someş aproape amorţit politic.

Anul 2012 va sta sub semnul aşteptării deciziei pe care o va lua actualul premier Emil Boc, dacă sau nu se va implica actualul Premier în lupta administrativ-politică de la nivel local, la Cluj-Napoca sau pe Regiune, pe Voievodat, pe Judeţ mărit sau pe una din cele 12-16 provincii ce s-ar "desena" cel mai târziu prin martie - aprilie 2012. Sau nu?! Oricum ar fi, decizia lui Emil Boc de a lua exemplul politic al omologului său Lionel Jospin, (e ceva diferenţă de statură politică între cei doi, dar amândoi au fost/sunt premieri) cel care s-a întors de la Palatul Elysee în bătălia pentru Primăria de la Bordeaux, tocmai pentru a se reîncărca/reinventa politic după "dobândirea" unei imagini lamentabile în calitatea sa de Premier al Franţei, poate fi interesantă şi cam singura alternativă de a încerca o reabilitare politică pentru Premierul ajuns la sub 10% cotă de încredere la nivel naţional. Sigur că, rămâne interesant, extrem de interesant faptul că, la Cluj-Napoca, Emil Boc se bucură încă de o cotă de încredere de patru ori mai mare, ceea ce demonstrează că tradiţionalismul clujenilor rămâne o certitudine.  Deci, la Cluj, cel puţin în prima parte a anului 2012, toate strategiile politico-electorale vor fi făcute în funcţie de "marea necunoscută" ...va mai veni Emil Boc să dea faţă cu electorii clujeni sau ardeleni? Personal, cred că singura şansă a actualului principal partid de guvernământ, PDL, la Cluj rămâne tandemul Boc-Tişe, actualul premier la Primărie şi actualul preşedinte de la Judeţ tot la Judeţ. Sau, de ce nu, invers. Boc la Judeţ, Tişe la Primărie.

Totuşi, uitându-mă şi pe cota de încredere, reieşită din cercetări sociologice, de care se bucură Emil Boc la Cluj-Napoca, şansa acestuia de a câştiga un nou mandat rămâne reală pentru Emil Boc doar la Primăria Cluj-Napoca. Aici încă există vie amintirea mandatului de primar din perioada iunie 2004 - decembrie 2008, la care se poate adăuga cu succes în campania electorală şi direcţionarea cu dedicaţie de fonduri guvernamentale în proiecte locale şi regionale având ca ţintă Clujul, în perioada ianuarie 2009 - martie 2012, adică perioada în care Emil Boc a condus/conduce Guvernul României. Nu cred că e bine nici pentru el, nici pentru România şi nici pentru PDL ca actualul premier să rămână în funcţie şi după martie-aprilie 2012. Nici una din cele trei părţi nu ar avea nimic de câştigat. Dar, mă rog, numai Traian Băsescu ştie cu exactitate ce se va întâmpla cu fotoliul din Palatul Victoria în următoarele 3 luni... Legat de Cluj, PDL ar trebui să îşi revină din şocurile succesive şi să renunţe la "caii morţi" pe care se mint să îi agite în şedinţele penibile de partid la ceas de seară... Apostu şi Moisin nu mai reprezintă opţiuni cu şanse de a câştiga nimic în 2012. Imaginea primului este iremediabil zdrobită, iar a tânărului primar interimar, cel puţin afectată de poziţionarea sa în imediata vecinătate a primului, precum şi a unor licitaţii cu cântec ale Primăriei Cluj-Napoca. Surpriza poate veni la PDL tocmai din partea preşedintelui CJ, Alin Tişe, cel care, chiar şi acum, când ar trebui să fie valorizat, dacă nu chiar curtat de propriul partid, este, din contră, aproape izolat şi ţinut la distanţă de un partid care visează la "cai portocalii pe pereţi" şi care continuă să creadă că mobilizarea exemplară şi "şefii de cuiburi", adică şefii de scară şi organizarea aproape militarizată pe orizontală, plus "umbra lui Boc" la Cluj vor reuşi să acopere zgomotul de cătuşe ce ţine Clujul în atenţia României de aproape 3 luni. Deci, domnilor cu geci portocalii, singura soluţie care poate duce la câştigarea în continuare a Clujului va rămâne tandemul Boc-Tişe. Atât, restul de combinaţii ce le visaţi vă pot crea uriaşe probleme chiar şi pentru poziţia ce azi pare foarte sigură, adică preşedinţia Consiliului Judeţean.

În cazul în care totuşi Emil Boc nu va fi convins să candideze, şi chiar şi aşa, cu şanse reale, Marius Nicoară se prefigurează astăzi în viitor Primar al municipiului Cluj-Napoca. Sigur că în cazul în care Boc va candida, Nicoară rămâne cu şansă, dar cu a doua şansă, chiar dacă va primi susţinerea totală, nu ca până acum, a USL Cluj. Nicoară mi se pare astăzi asemeni lui Geoană între cele două tururi. Are mai mari şanse să câştige dacă va sta în munţi şi va refuza confruntările directe decât dacă va aplica tacticile de gherilă ale colegului său de partid şi poate candidatură, deputatul Uioreanu. Nicoară poate avea probleme în confruntări directe cu precădere în faţa unui eventual candidat Emil Boc dezlănţuit. Dacă Boc nu va candida, Nicoară va câştiga, nu contează dacă îşi doreşte sau nu un patron de club de fotbal acest lucru. La fel cum va câştiga şi Tişe preşedinţia CJ, oricât se vor da cu fundul de pământ unii sau alţii cu privire la Cluj Arena şi dacă şi cine şi când şi cum şi de ce ar trebui sau nu ar trebui să joace toate echipele din Ardeal pe noul stadion al Clujului şi al Transilvaniei. El există, e făcut, arată cu adevărat încântător şi restul ...e cancan. E o investiţie făcută contra unor suspiciuni fără temei, de cele mai multe ori penibile. Cred că dacă ar fi suficient de inteligenţi, strategii opoziţiei ar trebui să ia în vizor Centura de Est şi alte investiţii cu cântec, în nici un caz stadionul la care în cel mai bun caz oricum îţi ostilizezi un grup compact de clujeni, "Galeria", sau cel puţin partea radicală a sa, care va refuza foarte probabil să uite că a bătut drumurile Ardealului pe la Alba, Mediaş sau Bistriţa ...şi asta pentru că unii nu au făcut măcar o invitaţie formală de a se intra într-o normalitate "formală" clamată astăzi ca având rădăcini europene la Roma, Milano sau München...

Deci Nicoară primar, Tişe preşedinte, cel puţin aşa arată astăzi tabloul unui Cluj, ce e drept, tot mai surprinzător... Lucrurile pot lua o întorsătură greu previzibilă doar dacă în martie va trece regionalizarea prin asumare guvernamentală, regionalizare care să fie aplicată chiar din decembrie 2012, destul de greu de crezut însă. Atunci am putea vedea un tandem Rus-Nicoară sau Marga-Rus din partea USL, ambele tandemuri putând crea probleme mari chiar şi acelui tandem ce astăzi pare în poll-position în cursa electorală de la Cluj, Boc-Tişe. Dar Clujul ne poate surprinde incredibil şi exact ceea ce azi pare de neconceput poate fi varianta câştigătoare pentru oraş şi cetăţenii săi ...transferuri politice spectaculoase sau intrări în scenă cel puţin la fel de surprinzătoare. Despre toate acestea însă, într-un editorial viitor... La Mulţi Ani şi un 2012 sănătos, deştept şi câştigător pentru toţi cititorii ZIUA de CLUJ! Doamne ajută!

 

 

Comenteaza