EDITORIAL. Linsul unde ai scuipat. Varianta de Cluj

EDITORIAL. Linsul unde ai scuipat. Varianta de Cluj
Motto: "E simplu, dar îl prefer, cel puţin e onest, nu e un mişel!" - I. L. C.

E cam aşa: îl scuipi ca premier dar îl faci primar. Îl scuipi ca şi contracandidat la primărie, dar îi ceri un post de deputat. O poveste despre bărbaţi adevaraţi. Din Cluj.

Dacă am judeca strict aritmetic, lucrurile nu ar fi prea complicate: Boc a luat 53.674 voturi, cu 1.423 mai multe decât Nicoară. Giurgiu a luat 3.368 de voturi. Dacă mai adăugăm o tuşă de sociologie judecăţii, răspunsul la întrebarea "Unde s-ar fi dus voturile lui Giurgiu dacă nu s-ar fi dus la Giurgiu?" ne arată aşa: profilul de vîrstă şi educaţie ai votanţilor fostului deputat PDL sunt asemănători cu ai lui PNL, partid din care provine candidatul Nicoară.
Şi încă o nuanţă, politică - fiţi fără grijă, nu o întind până la limita plictisului: una dintre principalele preocupări ale liderilor USL în campania pentru alegerile locale - exceptînd-o pe aceea că le-a luat cam cât de la Big Bang până la apariţia galaxiilor să îl convingă, într-un final, pe Marius Nicoară să se comporte ca un candidat ce-şi şi doreşte primăria (acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul lui Boc) - a fost aceea de a-l convinge pe Mircia Giurgiu să renunţe la candidatură. Calculul a fost simplu: exclus din PDL pentru că a votat împotriva guvernului Boc, Giurgiu nu ar fi luat nici până în negrul amurg al istoriei din voturile lui Boc. Gurile mai slobode ale unor minţi mai iscusite spun că Ponta, Rus şi Antonescu - numere de pe tricouri au fost puse aleatoriu - i-ar fi fost cioplit déjŕ soclul statuii unde urmau să-l aşeze aşa încât ploaia să nu-l atingă, lumina răsăritului să-i arate deplinătatea fiinţei sale solare, cea a apusului - profilul cu asemănări demiurgice, iar razele lunii să-i vegheze desăvârşirea muncii întru bine. Cu o singură condiţie: să nu candideze. "Ei, aş, i-am promis lui Boc că nu mă retrag".
Şi acum, despre oameni, ca să îl parafrazez pe Ioan Rus cu a sa celebră separaţie a bărbaţilor de curve. Sigur, veţi spune, omul a fost dat afară din PDL de Boc şi a candidat şi el la primăria pe care o râvnea fostul premier. Doar că - aritmetic, sociologic şi politic - Giurgiu nu candidat împotriva, ci pentru Emil Boc: A fost "iepuraşul". O asemenea faptă merita răsplătită, nu-i aşa? Iar răsplata nu a pregetat a se arăta mai zilele trecute: da, drept mulţumire că l-a ajutat pe Boc să iasă primar şi că l-a sabotat pe Nicoară, Ponta şi Antonescu (egal dacă separat, împreună sau bucăţi din ei amestecate) i-au dat pe tavă poate cel mai facil de câştigat colegiu de deputat: numărul 1 din Cluj-Napoca, unde votul politic a fost zdrobitor pentru USL la nu demult desăvârşitele algeri locale. Adulmecaţi vreo urmă de înţelegere a măiestrei lucrări? Şi nu găsiţi? Oare nu calităţi precum expertiza, consecvenţa, loialitatea şi, în fine, moralitatea, îl fac pe Giurgiu demn de o asemenea ofrandă? Dacă liderii de la Bucureşti ai USL au hotărât cine este cel mai bărbat politic al Clujului, e treaba lor. Aşa au considerat la vremea lor şi sindicaliştii, şi PRM, şi PDL şi cine o mai fi fost pe teren. Deci or fi avînd o pricină de iertare: nu ştiau ce fac.

Ce este peste poate a înţelege este altceva. De-a lungul vremii, pentru că au fost castraţi, pe rând, în alegeri, ba de Boc, ba de Apostu, ba mai de un Funar, nici liberalii de la Cluj şi nici social-democraţii nu s-au întrecut în cârâieli la adresa Bucureştiului cînd au fost paraşutate, la Cluj, ori o Graţiela Iordache (a defectat spre portocaliu, între timp), ori de vreo două ori o Norica Nicolai. Ca să nu rămînă "fără coledgi".Dar acum? USL Cluj a luat şefia Consiliului Judeţean de la un Tişe ce pornise favorit precum Usain Bolt iar în faţa lui Boc a pierdut la o mie de voturi, scor aplaudat oricum şi la centru. Poate că cele o mie de voturi diferenţă erau în favoarea lui Nicoară dacă Giurgiu se retrăgea. Paraşutarea lui Giurgiu pentru a se lăfăi în mijlocul celor pe care îi scuipase la locale poate fi un test de rupere făcut de minţile strălucite de strategi de la Bucureştiul social-liberalismului. Însă aceptarea acestei umilinţe - nici nu s-au ridicat voci împotrivă - de cei de la USL Cluj va fi cu siguranţă testul suprem. Cînd în Cluj veţi vedea tot mai multe feţe cunoscute de pe la televizor cu suluri de hârtie în mâini, cu privirea roşiindă, înfiptă în asfaltul scump, să ştiţi că le-a venit vremea. Vremea lor, a căcăcioşilor.

 

Comenteaza