Miliarde din trădarea României

Miliarde din trădarea României
Dacă întreținerea urii dintre români și maghiari ar deveni ineficientă s-ar prăbuși multe castele, iar constructorii lor ar avea o problemă: ar trebui să muncească.

E mai simplu să dai un telefon la Budapesta, să anunți că doi politicieni români și un realizator s-au strâmbat la copiii maghiari din Târgu Mureș, decât să te scoli dimineață să mergi la serviciu ca să ții cursuri, să vindeci o gripă sau să faci un bilanț contabil. Ies bani mai frumoși din asta, iar de verificarea informației nu se ocupă nimeni din Ungaria.

Nu are interesul. I se va livra rapid dovada amendării jurnalistului deoarece a făcut recurs exagerat la istoria României, iar despre politicienii care au cutezat să critice înființarea unui liceu maghiar se va spune că sunt în campanie electorală, deci sacrifică orice pentru voturi, inclusiv dreptul minorității de a învăța în limba maternă.

Chiar dacă e o minciună sfruntată. Pentru traficul performant cu minciuni se dau salarii de merit, pentru demascarea lor se taie amenzi. Problema liceului catolic înființat la Târgu Mureș prin decizia Parlamentului (!) este falsă: în oraș s-au cerut 59 de clase în limba maghiară, s-au aprobat 53, dar au fost ocupate doar 49, numărul elevilor fiind de jumătate față de o clasă de elevi români, adică 18 elevi în loc de 36 de elevi români.

Dar telexurile diplomatice remarcă altceva: o parte din opinia publică reacționează negativ față de înființarea liceului, deci minoritatea trebuie sprijinită, eventual problema internaționalizată. Și nu gratis. Cei care o „protejează" trebuie să mănânce și ei, deci Guvernul Ungariei, săritor, marcă banul. Legal. Dar și Guvernul Ungariei trebuie să mănânce, gazele rusești ridică probleme administrative/logistice, deci s-a gândit la cele românești.

Cu 4,4 miliarde de metri cubi pe an extrași din Marea Neagră, Ungaria își va acoperi mai mult de jumătate din necesar. Și cum Moscova nu crede în lacrimi, va primi, desigur, o compensație de la Viktor Orban. Care va fi aceasta? Mister! Păpușarii Guvernului României nu sunt interesați de geopolitică, tot ce îi motivează sunt miuțele din care pot ieși bani pentru partidul stat.

Obișnuiți să negocieze orice - de la piele, la structuri instituționale - cu siguranță au obținut de la Orban ceva menit să le consolideze puterea. Ce înseamnă puterea PSD-ALDE, care este sursa ei? Majoritatea parlamentară. Mașina de vot poate betona imunitatea, poate schimba legile siguranței și legislația penală, iar semnalele despre defecțiuni sunt tot mai multe. Au, deci, nevoie de „soluția imorală".

După cum se știe, UDMR nu trădează. Odată ce a promis ceva, se ține de cuvânt. Dar nu mișcă un deget până nu obține. Există, așadar, trei jocuri convergente: interesul Ungariei de a obține resurse și statutul de lider regional, interesul UDMR de a rămâne unicul reprezentant legitim al minorității și interesul unei găști imorale de români care vor să-și consolideze nemurirea politică.

Ungaria finanțează legal sprijinirea comunităților maghiare din România prin fundații aflate sub Cupola UDMR, Uniunea vrea să-și consolideze poziția politică pentru a nu pierde un statut profitabil, iar PSD și ALDE au nevoie de voturi. Ungaria ajută UDMR, UDMR ajută PSD-ALDE, PSD-ALDE ajută Ungaria. O casă de ajutor reciproc în care unii au mize foarte mărunte: românii, din păcate. Când ați auzit ultima oară un ministru de Externe care a cerut o școală în limba română în Ungaria, sau o publicație săptămânală finanțată de guvernul de la Budapesta?

editorial publicat iniţial în Evz

Comenteaza