Prostie la indigo?

Prostie la indigo?
În 2008, după ce Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de preşedinte PNL, şi Mircea Geoană, preşedintele de atunci al PSD, s-au înţeles că, după alegeri, să formeze o majoritate pentru a putea guverna împreună, ei au recurs şi la o stratagemă vizând Direcţia Naţională Anticorupţie.

Acest episod ne-a fost ieri readus în memorie de Adrian Năstase, care a titrat astfel: "se pregăteşte USL să piardă alegerile?". Această întrebare, oricât de dură ar fi, este justificată. Dacă ne gândim că, astăzi, aceeaşi coaliţie de partide recurge la acelaşi procedeu prin trimiterea lui Kovesi via Ministerul de Externe la Bruxelles iar Traian Băsescu îşi ia acelaşi tip de contramăsuri pentru a nu scăpa de sub control DNA. Nu este deloc exclus să asistăm la o prostie la indigo.
Solicitarea făcută de Ministerul Justiţiei către Ministerul de Externe, onorata, cât ai bate din palme, de către CSM, în vederea trimiterii la Bruxelles a Laurei Codruţa Kovesi, i-a luat pe toţi prin surprindere. De ce? În primul rând, fiindcă întotdeauna aprecierile liderilor PSD şi PNL au fost negative la adresa competenţei şi bunelor intenţii ale procurorului general în perioada mandatului acestuia. Dacă procurorul general s-a lăsat manipulat politic, dacă, prin activitatea ei, Laura Codruţa Kovesi a adus prejudicii grave independenţei justiţiei şi dacă numărul uriaş de dosare penale nu s-a regăsit într-un număr corespunzător de dosare soluţionate în instanţe, din simplul motiv că nu au fost administrate probe concludente sau că s-au încălcat procedurile, atunci promovarea acestui personaj la Bruxelles, într-o importantă funcţie diplomatică, este şocantă. Cu atât mai şocantă, cu cât fişa postului de la Bruxelles se referă în mod explicit la justiţie. La modul în care este combătută corupţia în România, prin intermediul actului de justiţie. De fapt, Mona Pivniceru, consultându-se probabil cu liderii USL, a încercat un troc. Pentru a nu mai fi hârţuită de către Traian Băsescu, prin intermediul CSM, PDL şi presei aservite, în sensul nominalizării fostului procuror general în funcţia de şef DNA, Mona Pivniceru i-a oferit o sinecură Codrutei Kovesi. La Bruxelles. În speranţa că va renunţa la competiţia pentru şefia DNA. Ceea ce nu s-a întâmplat.
În 2008, Călin Popescu Tăriceanu a înfiinţat acest post cu dedicaţie. Pentru Daniel Morar. În ideea de a-l îndepărta de la şefia DNA, din aceleaşi motive legate de implicarea politică a procurorului. Un fel de aruncare pe horn. Înţelegând stratagema, Traian Băsescu nu a făcut altceva decât să tergiverseze, pe toate căile, momentul numirii unui persoane la şefia DNA. A tras de timp până când a putut încropi o majoritate în jurul PDL. După care, Daniel Morar a fost readus la DNA, pe care l-a condus bine mersi până acum. Astăzi, posibilităţile lui Traian Băsescu de a tergiversa, prin intermediul unui CSM în care are majoritatea politică până după alegeri, numirea şefului DNA sunt mult mai mari. El se pregăteşte să răspundă, prin acelaşi scenariu, scenariului montat de USL. De aici ironia fină a lui Adrian Năstase. Care ştie el ce ştie.
Dacă asistăm la uriaşa prostie la indigo sau nu vom află curând. Va fi numit sau nu, înainte de alegeri, noul şef la DNA?

Comenteaza