Tandemul letal Ponta-Boc, lovitura cu ciocata la ficat

Tandemul letal Ponta-Boc, lovitura cu ciocata la ficat
Cu noul Cod Fiscal, dl. Ponta declanşase războiul total cu patronii de ABC-uri, frizeriţele, croitoresele şi geamgiii. Ca un căprar destoinic, dl. Boc a intrat în trena deloc regretatului şi speră acum să înhaţe hulpav firimiturile viitorilor mici patroni defuncţi.

În vreme ce au fost eliminate impozitele suplimentare pentru cei care deţin mai multe imobile (65% pentru prima casă în afara celei de domiciliu, cu 150% pentru a doua şi 300% pentru a treia etc.), guvernul d-lui. Ponta a stabilit schimbarea subiectului impozitării locuinţelor. Astfel, se instituie diferenţe uriaşe între locuinţele folosite exclusiv în scop rezidenţial şi cele folosite ca sedii de firmă, despre care se presupune din start că ar reprezenta un activ aducător de beneficii economice.

Bref, de la 0,1% din valoarea de impozitare, impozitul va creşte până la o valoare între 0,2% şi 1,3%, la latitudinea Consiliilor Locale, la care se adaugă majorări de vreo 25% aplicabile oricărui imobil, provenite din modificarea metodologiei de calcul. Deci, impozitele pot creşte de peste 13 ori. Mai mult, dacă locuinţa cu pricina nu a fost evaluată oficial în ultimii 5 ani, impozitul va fi de 2% din ultima valoare de impozitare înregistrată, ceea ce corespunde unei majorări de aproape 25 de ori. La Cluj, autoritatea locală a stabilit cota de 1%, mai aproape de maximul posibil decât de cota minimă.

Proprietarul unui magazin de la parterul unui bloc, amenajat într-un apartament cu, să zicem, trei camere, plătea impozit local de vreo 400 de lei pe an, iar acum se pregăteşte să sară de 5.000, la care se adaugă alte câteva sute pentru reevaluarea spaţiului. Suma de plătit în plus este distanţa de la supravieţuire la închidere, salariul unui angajat pentru jumătate de an sau profitul pentru câteva luni. În comerţul de proximitate, profiturile sunt mici, presiunile din partea marilor retaileri sunt uriaşe, iar supravieţuirea se ţine într-un fir de aţă, întrebaţi data viitoare când mergeţi să cumpăraţi pâine şi lapte. De la 1 ianuarie, nu veţi mai avea de unde, însă nu uitaţi pe cine să puneţi vina!

Câţiva paşi mai încolo, vă veţi aduce aminte că pe vremuri era o frizerie. Două perechi de mâini tundeau zilnic vreo 30 de scalpuri pentru 15 lei per scalp, 500 de lei rulaj zilnic, rotunjit optimist, adică 15.000 pe lună. Scăzând salariile, cosmeticalele, utilităţile şi cârca de impozite şi taxe la stat, patronul rămâne aproape cu buza umflată.

Şi-o fi făcut cineva din Guvern sau din Primăria clujeană calculele astea? Şi-au dat seama că surplusul de plată de 1.000 de euro anual va fi cu siguranţă fatal tuturor acestor mici afaceri, deşi pentru mulţi dintre cei care le-au decis sunt cel mult diferenţa dintre 12 şi 14 zile de sejur în Seychelles? Este dispus dl. Boc ca pentru mizilicul care se va strânge în plus la bugetul local să aibă pe conştiinţă, dimpreună cu dl. Ponta, sutele sau miile de microîntreprinderi cu sedii la domiciliul administratorilor care se vor închide sau îşi vor suspenda activitatea de cum vom trece în 2016? Doar atâta lucru să fi învăţat dl. Boc în cele aproape 40 de luni de prim-ministeriat: cum să-i pună pe butuci pe micii patroni, pe modelul Pogea?

Cum spuneam, autoritatea locală avea libertatea de a alege între 0,2% şi 1,3% orice valoare pentru noul impozit; la Cluj, probabil în conformitate cu strategia de dezvoltare a oraşului, a fost aleasă o valoare aproape maximă. Oare pe ce se va cheltui suma suplimentară estimată a se încasa la bugetul local? Pe scheme de sprijin pentru micii întreprinzători lăsaţi astfel pe drumuri? Pe reconversia profesională a frizeriţelor şi vânzătoarelor din Mănăştur, ca să se poată angaja femei de serviciu în viitoarele clădiri de birouri ale prietenilor politici care se prefigurează pe ruinele defunctelor monumente istorice din centru? Va construi o linie de metrou de la Floreşti la Jucu, să aibă croitoresele şi geamgiii unde să se pună la cerşit, la adăpost de intemperii? Poate se vor rade nişte zone verzi ca să se facă loc unor noi supermarketuri, între un bloc şi o benzinărie, care să suplinească închiderea micilor ABC-uri de la colţul blocurilor? Unde îşi ţin oare oamenii ăştia mintea?

Înţeleg că direcţia de dezvoltare principală a oraşului va avea în centrul atenţiei serviciile terţiare cu valoare adăugată mare, de tipul serviciilor IT, financiar-bancare etc. Şi aici au dat-o în bară, tot dimpreună cu defunctul guvern de tristă amintire. O bună parte a angajaţilor în companiile IT din Cluj au contracte în calitate de PFA, şi-au înfiinţat o întreprindere individuală sau chiar un SRL. Pentru PFA-uri, dl. Ponta a pritocit o creştere a dărilor către stat prin introducerea obligatorie a contribuţiei individuale la pensii de 10,5%. Tot PFA-urile se vor trezi că li se va mări şi impozitul pe locuinţa unde au sediul, deşi este simplu de înţeles că nu acolo îşi desfăşoară cu adevărat activitatea lucrativă. Poate că pe ei nu-i va omorî de tot, dar nici nu-i va lăsa să trăiască. Altfel, nu mai pot de curiozitate cum va stabili onorată autoritatea locală ce procent din locuinţă ocupă laptop-ul pe care IT-istul mai lucrează uneori de acasă, îşi ţine contabilitatea în partidă simplă sau corespondează pe Facebook, în interes profesional, cu colegii de birou virtual din India. Vor aştepta funcţionarii Primăriei câteva zeci de mii de oameni să declare de bună voie şi pe propria răspundere suprafaţa folosită în scop economic sau vor presupune din start că se plimbă cu laptop-ul prin toată casa, deci n-au decât să scoată banul, ca nişte cetăţeni de nădejde ai municipiului?

Ăsta a fost cel mai business-friendly guvern de stânga din istoria umanităţii, aşa arată aplicate măsurile imbecile pe care le-a luat sus-numitul guvern în cea mai business-friendly comunitate urbană din ţară, în oraşul-comoară, ce se bate cu pumnii în piept că se bazează pe tinerii creativi şi pe minţile luminate din IT!

Ar putea fi un test ca-n show-urile TV de prost gust cu supravieţuitori prin junglă: ia mai folosiţi-vă voi creativitatea cu care vă lăudaţi la „optimizarea fiscală" a propriilor mici şi minuscule afaceri. Să vă vedem de ce sunteţi în stare!

 

Comenteaza