Adio flotant la înscrierea în şcoli! Ce solicită inspectorii şcolari

Adio flotant la înscrierea în şcoli! Ce solicită inspectorii şcolari
Flotantul, aşa zisul bilet de acces la şcolile „de centru”, ar putea fi eliminat din criteriile de înscriere în clasa pregătitoare.

În fiecare primăvară, sute de părinţi clujeni folosesc un mic truc pentru ca micuţii lor să înveţe la şcolile de centru: în loc să îi înscrie la unităţile de învăţământ arondate reşedinţei, oamenii obţin flotant în zonele apropiate şcolilor la care vor să îşi înscrie copiii. Scenariul care se repetă în fiecare an ar putea lua sfârşit prin modificarea metodologiei de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare. În acest sens, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, alături de alte nouă inspectorate din regiune, i-au înaintat Ministrului Educaţiei o serie de propuneri de modificare şi optimizare la nivel de sistem, între aspectele conturate regăsindu-se şi eliminarea flotantului sub formă de criteriu pentru înscrierea copiilor la şcoală.

Astfel, inspectorii şcolari au formulat următoarea propunere: „Modificarea Metodologiei de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, O.M.E.C.Ș. 3171/2015, cu respectarea criteriului privind domiciliul stabil al părinților/ tutorilor legali, a criteriilor generale și specifice aprobate de către consiliul de administrație al unității de învățământ și cu încadrarea în numărul de locuri aprobat în planul de școlarizare, pentru evitarea utilizării abuzive a flotantului, la unitățile de învățământ din zona centrală."

Potrivit legii, la fiecare dintre şcoli au prioritate copiii care locuiesc în vecinătate, iar clasele sunt suplimentate în funcţie de numărul de elevi înscrişi. Ispectorii şcolari cer ca numai domiciliul stabil să rămână criteriu de selecţie, iar flotantul să nu mai fie obligatoriu pentru asigurarea unui loc în respectiva instituţie de învăţământ.

"E o propunere pe care noi şi colegii noştri am făcut-o. Am cerut să nu mai avem obligaţia decât în cazul reşedinţei, deci nu şi cu cei care au flotant.Să avem obligaţia ca prim criteriu reşedinţa pentru că, dacă nu, ajungem în continuare în situaţia în care suntem acum, să dăm un număr imens de clase în spaţii pe care nu le mai avem", a explicat Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj.

În ultimii ani, înscrierile pe baza vizei de flotant au explodat în cazul celor mai bune şcoli din Cluj-Napoca. Potrivit datelor oferite de şeful ISJ Cluj, în acest an şcolar numărul claselor de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu", dar şi de la Şcoala Gimnazială „Ioan Bob" au fost dublate din cauza numărului mare de cereri. Iar pentru că numărul claselor este mare, în timp ce spaţiile sunt prea puţine, micuţii ajung să fie nevoiţi să ţină cursurile după-amiaza, spre nemulţumirea părinţilor.

"La Bălcescu, de exemplu, anul trecut au fost 8 copii din zonă, 156 cu flotant. Nu mai putem continua aşa pentru că ajungem în situaţia în care să ducem copiii de după-amiază, pentru că noi facem planul în funcţiile de spaţiile pe care le avem. Ca să fim corecţi, flotantul este făcut pe fals în marea majoritate a cazurilor; o fi doi, trei, cinci care au flotantul pe bune. Noi dăm pentru şcolile centrale cinci, şase, şapte clase şi ei cer două sau trei. Anul trecut la Bălcescu am înfiinţat şase clase şi erau planificate trei, la Racoviţă trei şi erau planificate două, la Bob patru şi erau planificate două şi multe altele. Şi nu ai de ales, pentru că te obligă legea", a precizat Valentin Cuibus.

Comenteaza