Alegeri UBB. Ziua decisivă: marți se alege rectorul

Alegeri UBB. Ziua decisivă: marți se alege rectorul

Marți, 3 martie au loc alegerile pentru alegerea rectorului Universității Babeș-Bolyai. Profesorii și studenții au de ales între doi candidați.

Pentru funcția de rector candidează profesorul Ion Chirilă, până de curând președinte al Senatului UBB și prorectorul, Daniel David. Votul se va desfășura în 3 martie între orele 9-17, iar alegerile se defășoară pe baza votului universal, direct și secret al tuturor membrilor cu drept de vot din circumscripția din care fac parte. Potrivit regulamentului, au drept de vot cadrele didactice și de cercetare titulare ale UBB, dar și reprezentanții studenților din universitate. 

Astfel, peste 1.600 de cadre didactice, cercetători şi studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai vor vota la aceste alegeri. Pentru alegerea viitorului rector al UBB au fost amenajate 22 de secții de votare, câte una în fiecare dintre cele 21 de facultăți ale Universității, precum și o secție suplimentară în clădirea Colegiului Academic.

Viitorul rector al Universității Babeș-Bolyai își va începe în mod oficial mandatul după confirmarea sa prin ordinul Ministrului Educației şi Cercetării.

Cei doi candidați au făcut ”campanie electorală” timp de o lună prin facultățile universității, dar au participat și la dezbateri. Ultima a avut loc vineri în Aula Magna a UBB. Profesorii Ioan Chirilă și Daniel David au avut la dispoziție câte 10 minute pentru a-și prezenta proiectele de candidatură, apoi și-au adresat reciproc câte 3 întrebări, după care au fost luate întrebări din sală, de la participanți, dintre care unele au fost comune, la ele trebuind să răspundă ambii candidați.

Proiectul de candidatură al profesorului Ioan Chirilă este UBB – o universitate în care poți să-ți construiești viitorul. ”Universitatea nu este doar o instituție care generează și realizează programe educaționale, ci intersectează problematicile care vin dinspre societate, le asumă și generează soluții. Cred că pe viitor i-ar sta bine să genereze formule care să genereze un climat al unității. Este un mediu care ne responsabilizează pe toți. În cazul UBB putem vorbi despre o diversitate care are niște rădăcini istorice extraordinare. În această diversitate extraordinară există și o componentă teologică, există și o deschidere spre creația de cultură care aparține spiritualității și care face parte dintr-o paradigmă comunicațională contemporană. Universitatea e un spațiu în care se întâlnește tradiția cu excelența. Relația pe care eu o văd între corpul profesoral, între cercetători și studenți ar trebui să fie definit de parteneriat”, a spus în prezentarea sa Ioan Chirilă.

Contracandidatul său, Daniel David și-a intitulat proiectul de candidatură - ProUBB+ UBB - Universitate de clasă mondială (world-class) prin încredere și deschidere. ”Cred că avem o oportunitate unică, pentru că avem doi candidați care se cunosc foarte bine și care colaborează, dar care vin cu două programe diferite, pe care le pun în fața comunității, urmând ca voi să alegeți programul care să ne reprezinte în următorii 4 ani. Este o dinamică extraordinară a mediului academic european. Peste 10 ani, lucruri pe care le considerăm acum clasice în universități vor arăta foarte diferit. Cred că e foarte important ca modelul nostru de universitate să fie ancorat în această dinamică europeană și angajamentul nostru să nu fie mereu acoperirea decalajelor. Cred că aș putea contribui la această ancorare. Programul meu este un program participativ, cu 3 constructe fundamentale: UBB ca universitate de clasă mondială, principiul încrederii și principiul deschiderii. Noi putem construi o universitate clujeană care joace după reguli europene, raportat la resursele pe care le avem și la pontențialul pe care îl avem”, a spus Daniel David.

Despre finanțare și profilul profesorului de universitate world class

Au urmat întrebările pe care cei doi profesori universitari și le-au adresat reciproc referitor la proiectele de candidatură. ”Vorbeați în proiectul dumneavoastră despre Institutul STAR. Ce măsuri credeți că veți lua în privința finanțării dacă Ministerul Educației nu schimbă politica de finanțare universitară”, l-a întrebat, între altele, Ioan Chirilă pe Daniel David.

”Suntem o comunitate mare, de 50.000 de oameni, și în programul meu am avut grijă să vin cu modele europene, care au funcționat altundeva și prin Institutul STAR să vedem dacă funcționează și la noi. Finanțarea pentru universități a crescut în ultimii ani, noi putem avea o contribuție mai mare la finanțarea suplimentară. Nu este deloc mică, 26,5% planificată, e mecanismul prin care am reușit să influențăm finanțarea. În relația cu ministerul, noi trebuie să spunem că avem nevoie de o finanțare separată pentru excelență. Un alt mecanism este atragerea de fonduri naționale și europene, dar noi avem nevoie de proiecte mari pentru universitate, pentru că până acum am avut proiecte sectoriale”, a răspuns profesorul David.

”Am văzut că ați propus ca la salarizare să se țină seama de un sistem de coeficienți, dar legea finanțelor s-a schimbat din 2017 și nu mai putem aplica acesi coeficienți. Cu ce vreți să înlocuiți acest sistem?”, a întrebat profesorul Daniel David, referindu-se la un obiectiv din programul contracandidatului său, de a mări salarizarea pentru anumite categorii de personal din universitate.

”În programul meu am inclus și susțin ideea schimbării sistemului de finanțare, de la cel per capita, la cel pe programe. Nu mă refer la coeficienții scoși din 2017, ci la conceptul de coeficient în sine, pentru a putea să susții și din punct de vedere al bugetului anumite programe. Iar acești coeficienți să reflecte importanța departamentului respectiv și să existe niște targeturi obiective în zona cercetării. Trebuie să creăm bunăstare în universitate”, a răspuns profesorul Chirilă.

A venit rândul întrebărilor din sală, iar unele au creat chiar surprize. „Sunteți de acord că unii decani nu știu să scrie corect în limba română, dar fac apologia excelenței?”, este prima întrebare pe care a extras-o Daniel David. ”Nu vreau să răspund la întrebarea asta, no comment”, a spus acesta.

”Cum vă raportați la generația tânără? Credeși că mesajul dumneavoastră este înțeles?”, a fost una dintre întrebările extrase de Ioan Chirilă. „Nu cred că în comunicarea mea a intervenit vreo incompatibilitate de comunicare cu generația tânără. Sunt unul dintre cei mai activi susținători ai generației tinere. Trebuie să îi apropiem pe tineri de zona cercetare și atunci se va schimba și atitudinea față de zona didactică. Am subliniat importanța introducerii rezultatelor cercetării personale în cursurile pe care le predai”, a spus acesta.

Cât privește cum văd cei doi candidați profil profesorului pentru o universitate world class:

”Nu am în vedere un profil anume, voi aștepta acele proiecte de facultate, în care sper să îmi spuneți voi ce înseamnă profesura și să implementăm aceste idei, eu nu cred că rectorul trebuie să vină să spună ce trebuie să publicăm, cât trebuie să publicăm, ca să fim profesori buni”, a răspuns Daniel David.

”Nu a consitutit obiectivul proiectului meu, eu am plecat dintr-o altă perspectivă. Am încercat să construiesc invers, să plec de la departamente, pentru că autonomia universitară pleacă de la departamente spre rector. Din punctul meu de vedere, profilul profesorului world are câteva elemente de încadrare obiectivă, iar în ceea ce privește planul național le avem deja stabilite. Dar pe lângă ce avem acum ne trebuie ceva în plus. Să avem mobilitate, posibilitatea de a ne mișca, să fim agreați cu zonele noastre de cercetare. Să realizăm și noi profesorii pentru noi înșine acea pregătire continuă”, a spus Ioan Chirilă.

În finalul dezbaterii care a durat aproape 2 ore, cei doi candidați au adresat câte un scurt mesaj participanților.

”Cer votul dumneavoastră pentru un susținător a ideii de unitate, nu a ideii de puzzle sau de sumă individualizată de facultăți. Îmi doresc reîntoarcerea într-o zonă de asumare a responsabilității pentru universitate și pentru societate, în formule care multiplică binele și, după aceea, în zona autonomiei și a demnității, pentru a genera bunăstarea pentru fiecare dintre noi”, a spus teologul Ioan Chirilă.

”Vă mulțumesc celor care ați fost alături de mine să putem construi această platformă participativă, vă mulțumesc celor care m-ați primit în falcultăți să putem discuta. Le mulțumesc și colegilor care sunt în cealaltă platformă pentru că au avut un comportament colegial și am avut o dezbatere de idei. Marți seara, sper să putem trage linie și vă invităm pe toți să participăm împreună la a construi o universitate de tip world class, adică o universitate clujeană care joacă după reguli europene", a spus Daniel David care în final le-a dedicat și o poezie care îl reprezintă, Dacă…” de Rudyard Kipling.

Comenteaza