Ce măsuri de protecție trebuie respectate la examenele naționale

Ce măsuri de protecție trebuie respectate la examenele naționale

Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii au stabilit măsurile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu coronavirus în unităţile de învăţământ, în contextul în care se apropie examenele naționale.

Accesul în instituţii trebuie organizat astfel încât să existe o suprafaţă minimă de 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană şi o distanţă minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate.

Accesul este interzis pentru persoanele care au o temperatură corporală ce depăşeşte 37,3 grade Celsius, suprafeţele expuse vor fi dezinfectate şi se vor evita aglomerările de persoane.

În perioada desfăşurării activităţilor de pregătire pentru elevii din clasele terminale şi în perioada organizării examenelor naţionale şi de certificare şi calificare, activitatea de pregătire se va organiza pe grupe formate din cel mult 10 elevi, pauzele vor fi de 10 minute la fiecare oră, timp în care încăperile vor fi aerisite, iar programul organizat astfel încât, simultan, să nu se întâlnească mai mult de două grupe de elevi.

La intrarea în instituţie se va asigura triajul epidemiologic pentru candidaţi şi examinatori, care va cuprinde şi termometrizare şi declararea de antecedente personale privind simptomatologia respiratorie.

"Candidaţii şi supraveghetorii vor fi protejaţi prin masca facială; intrarea în sala de examen se va face în mod organizat, pe rând, păstrând distanţa de 2 metri, iar în faţa uşii vor exista marcaje cu bandă colorată; pupitrele vor fi individualizate/prestabilite şi, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală; personalul ce asigură supravegherea va dirija candidatul către locul destinat", se arată în comunicatul MInisterului Educației.

De asemenea, se va asigura curăţarea pardoselilor, pupitrelor, scaunelor, clanţelor, mânerelor de la ferestre prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide pe bază de clor sau alcool, înainte şi după fiecare serie de candidaţi, precum şi aerisirea sălii înainte de examen, pentru o perioadă de cel puţin 30 de minute. La intrarea în sală se vor amplasa dispozitive medicale cu substanţă dezinfectantă pentru mâini, stabilirea locurilor se va face păstrând o distanţă între candidaţi de 2 metri, iar pe toată durata examinării "se vor respecta regulile generale ale unei conduite sănătoase".

O altă măsură vizează asigurarea condiţiilor igienice pentru grupul sanitar care deserveşte sala de curs sau de examen.

Candidaţii admiterea în învăţământul superior din afara ţării au nevoie de o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că participantul a respectat regimul de izolare/carantină şi nu a avut contact apropiat cu o persoană confirmată cu SARS CoV-2 în ultimele 14 zile, precum şi de o adeverinţă medicală în limba română, din care să reiasă starea actuală de sănătate a deţinătorului, dar şi, eventual, antecedente personale legate de boli cronice, respectiv SARS-CoV- 2.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza