Cum s-a amenajat o școală a viitorului în Cluj Napoca, în doar 3 luni?

Cum s-a amenajat o școală a viitorului în Cluj Napoca, în doar 3 luni?

Cel mai complex proiect educațional de reamenajare totală a unei școli a fost finalizat în timp record. 4000 de metri pătrați au fost reamenajați în 60 de zile lucrătoare. Între 60 și 120 persoane au lucrat zilnic la acest proiect și 670 de copii se bucură de această școală, cu adevărat una a viitorului.

Elevii și profesorii de la Transylvania College au pășit astăzi, pentru prima dată, în noua lor școală - o școală pe care au gândit-o împreună, în comunitatea Transylvania College și pe care, într-o singură vară, în 60 de zile lucrătoare, echipa Morphoza a transformat-o, în realitate.

Conceptul de amenajare creativ este pliat pe domeniul educațional al zilelor noastre.

Echipa Transylvania College și-a dorit să amenajeze școala în această vară, pentru a o aduce și păstra la standarde internaționale. Ce este inedit la acest proiect inovativ e că s-au implicat atât echipe de elevi, precum și profesori și părinți. Aceștia au contribuit cu idei și sugestii valoroase, care s-au născut din experiența lor de zi cu zi în școală, idei care au fost mai apoi puse în practică de specialiștii în amenajări. Astfel, putem spune că la renovare a contribuit întreaga comunitate Transylvania College. Aceștia, ajutați de profesioniștii de la Morphoza au reușit în timp record și cu resurse bugetare limitate să transforme spațiile școlii.

De la motivație și dorințe la rezultat

Dragostea lor pentru educație s-a reflectat în munca lor. Pentru că aici este locul în care copiii și profesorii lor petrec cea mai mare parte din zi. Mediul dinamic în care vor învăța de acum înainte va avea efecte benefice asupra calității muncii lor, iar acest lucru se întâmplă pentru că întreaga noastră bunăstare este influențată de designul interior al spațiului în care ne desfășurăm activitatea. Acum, în școala lor, ei pot experimenta metode alternative de predare, care îi vor ajuta să fie mai eficienți și creativi.

Ruxandra Mercea - Director Executiv, Transylvania College: “Ne dorim să arătăm că încrederea se multiplică, iar astfel să setăm un standard de inovație în educație, pe care să-l ducem în cât mai multe școli de stat. Să arătăm că educația nu este despre perfecțiune, neputință sau comparație, ci despre viziune, despre curajul a face primul pas. Acest proiect este pentru mine un tot unitar a tot ce am devenit în ultimii 8 ani: curajoasă, încrezătoare, recunoscătoare, cu drag de viață și de oameni, cu multă iubire față de ceea ce fac, și de cei cu care reușesc imposibilul, cu credință.”

Diana Calfa, Morphoza: “Amenajarea nu este despre spațiu, ci despre oameni. Proiectul ”școala viitorului” sună bine, însă nimeni nu-i știa rețeta: nici profesorii, nici elevii, nici părinții, nici noi designerii. Răspunsul, însă, l-am găsit împreună.”

Oamenii în centrul ideii

Peste 40 de profesori și peste 30 de elevi de diverse vârste au fost implicați direct în conceperea a ce reprezintă pentru ei cea mai frumoasă, prietenoasă, luminoasă și primitoare școală. Iar rezultatul este un spațiu agil, modern, flexibil și fresh – o amenajare bine ponderată cromatic în care binele beneficiarilor principali (profesorii și elevii) este prioritar.

Noile amenajări ale clădirii sunt:

Pereți flexibili - permit să se amenajeze dintr-un spațiu fie 5 săli de clasă mai mici, 3 săli de clasă de dimensiuni medii sau un spațiu mare pentru evenimente, întâlniri, un loc în care să se întâlnească întreaga comunitate.

Fără sală profesorală - profesorii nu mai au birouri dedicate, sală profesorală, ci două spații: unul de lucru în liniște și altul de socializare, training si relaxare. Birourile echipei administrative sunt dotate cu geamuri transparente, astfel munca acesta devine vizibilă pentru copii și comunitate.

Mobilier personalizat - gândit astfel încât să poată să fie mutat în interior sau în exterior pentru lecții sau activități.

Două ingrediente cheie: încredere și empatie. 2 echipe unite. Transylvania College și Morphoza Design

Această reamenajare totală, pentru partenerul Morphoza a presupus un efort considerabil de concept design, project management și coordonare a peste 25 de subcontractori și producători, reușind să finalizeze etapele de demolare interior, recompartimentare, reamenajare grupuri sanitare, schimbare totală a instalațiilor (preluând standardele NET ZERO), remobilare și dotare a noului nostru spațiu de învățare.

Un proces care va continua

Procesul de modernizare va continua și se va întinde pe perioada întregului an școlar – timp în care echipele vor testa, descoperi și definitiva noi planuri, vor construi noi spații. Vor testa cromatici, vor continua să aducă piese de mobilier ergonomice, să creeze un workflow eficient, vor dezvolta noi spații de relaxare și destindere și desigur spații de lucru colaborativ.

Până la urmă despre asta este vorba în educație: să nu te oprești niciodată din învățare.

Comenteaza