Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Câte locuri sunt la Cluj și cum se procedează

Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Câte locuri sunt la Cluj și cum se procedează

Miercuri începe prima etapă a înscrierilor la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2023-2024.

Pot fi înscrişi în clasa pregătitoare copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2023, inclusiv şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2023 - în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

În Cluj, pentru anul şcolar 2023-2024, sunt disponibile, conform Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, în total 5.894 de locuri, după cum urmează:

Învăţământ de stat - mediul urban 

Sectia Română - 140,33 de clase, 3.065 locuri 
Sectia Maghiară - 18,84 clase, 418 locuri
Sectia Germană - 3 clase, 66 de locuri (Colegiul Național "George Coșbuc" Cluj-Napoca)
Secţia Rromani - 1 clasă, 12 locuri (Școala Gimnazială "Traian Dârjan" Cluj-Napoca) 

Învăţământ de stat mediul rural 

Toate secţiile - 96,08 clase, 1.558 locuri 

Comuna Florești - 11 clase, 232 locuri

Învăţământ particular

20,73 clase, 451 locuri

Învăţământ de stat special 

Secții română și maghiară - 13,25 clase, 92 locuri 

Prima etapă de înscriere în învăţământul primar (clasa pregătitoare) începe miercuri şi se încheie pe 18 mai, perioadă în care părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali vor completa/depune/transmite cererile-tip de înscriere.

Toate cererile se depun în prima etapă, chiar dacă nu sunt pentru circumscripție ! În a doua etapă se vor putea depune cereri doar pe locurile rămase libere după prima etapă.

Cea de-a doua etapă de înscriere este cuprinsă între 6 - 12 iunie. În această etapă are loc depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

Lista cu elevii înscrişi şi lista locurilor libere va fi afişată pe 31 mai (pentru prima etapă de înscriere) în unităţile de învăţământ şi pe site-ul fiecărui inspectorat şcolar.

Pe 15 iunie va fi afişată lista finală a copiilor înscrişi în clasa pregătitoare în fiecare unitate de învăţământ.

Părintele poate opta pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie, iar în această situaţie, copilul este automat înscris, în baza validării cererii de înscriere sau pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie - în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.

Dosarul de înscriere trebuie să conţină copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal (părinţii divorţaţi depun la înscriere şi hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească şi unde a fost stabilită locuinţa minorului), copie şi original - certificatul de naştere al copilului, recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul), alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Criterii generale de departajare pe care şcolile le aplică în cazul în care numărul copiilor este superior numărului de locuri sunt: existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi (situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi), existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte, existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă.

Criteriile specifice sunt aplicate după criteriile generale şi numai dacă acestea nu reuşesc să facă departajarea între copii, cu excepţia situaţiilor prevăzute de metodologia-cadru. Criteriile specifice sunt elaborate de către fiecare unitate de învăţământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinţi/tutori legali şi nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale, indiferent de condiţia socială, financiară, indiferent de naţionalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.

Toate informațiile cu privire la calendarul și la etapele înscrierii în învățământul primar, an școlar 2023-2024, pot fi consultate pe site-ul unităților de învățământ preuniversitar și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, AICI.

Există și un număr TEL VERDE dedicat: 0800 816 264, functional până la finalul ultimei etape de înscriere și disponibil de luni până joi, în intervalul orar 9:00-16:00 și vineri, între orele 9:00-14:00.

Comenteaza