Laboratoarele din şcoli pot fi modernizate prin intermediul unor proiecte care promovează ştiinţa şi tehnologia

Laboratoarele din şcoli pot fi modernizate prin intermediul unor proiecte care promovează ştiinţa şi tehnologia
Instituţiile de învăţământ din Cluj-Napoca au şansa de a aplica la un proiect care încurajează pasiunea copiilor pentru ştiinţe şi tehnologie.

"Ştiinţescu" Cluj este un program de finanţare pentru proiecte educaţionale care încurajează pasiunea pentru ştiinţe şi tehnologie a copiilor şi tinerilor. Mai exact, este un fond de finanţare pentru educaţia interdisciplinară de tip STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică). Programul este lansat de Fundaţia Comunitară Cluj (FCC), în parteneriat cu Romanian-American Foundation.

"Este un fond de stimulare a educaţiei de tip STEM, dedicată ştiinţelor, şi presupune o abordare interdisciplinară a acestor materii. Iniţiativa aparţine Fundaţiei Româno-Americane, iar fundaţiile comunitare sunt partenerii care să mobilizeze la nivel local. Prin acest proiect vrem să promovăm ideea de interdisciplinaritate, să atragem tinerii într-un mod creativ, inovativ, educativ, să facem ceva ceea ce să le rămână întipărit în memorie şi să îi atragă spre aceste domenii", a explicat Simona Şerban, director executiv Fundaţia Comunitară Cluj.

Din acest fond se pot finanţa, de pildă, târguri de știinţe organizate de elevi, cluburi de știinţe şi experimente, achiziţionarea de materiale educative sau participarea la cursuri de formare prin metode inovative. Aplicantul este reprezentat de o echipă interdisciplinară formată din profesori, elevi, reprezentanţi ai unor organizaţii nonprofit, sau voluntari, care să vină cu o viziune a unei campanii pe care ulterior să o implementeze.

Pe de altă parte, implicarea în acest proiect poate reprezenta o bună oportunitate de modernizare a laboratoarelor şi a dotărilor existente în şcolile clujene. Cheltuielile pentru achiziţia de echipamente si materiale didactice pentru dotarea laboratoarelor, bibliotecilor sau a altor spaţii educaţionale sunt eligibile numai dacă proiectul include o componentă principală educaţională bazată pe implicarea activă a elevilor.

Potrivit directorului FCC, au existat deja discuţii cu mai multe unităţi de învăţământ din Cluj-Napoca, în vederea aplicării la acest program. "Suntem în comunicare cu şcolile, există deja un grup de lucru, am avut o serie de întâlniri, în mare deja lucrurile sunt pregătite, voluntarii noştri merg în şcoli să transmită detaliile proiectului", a precizat Şerban.

Proiectele pot fi înscrise până în data de 15 noiembrie, iar selecţia ideilor de proiecte se va face până în 15 ianuarie, când vor fi anunţate cele câştigătoare. Programul se desfăşoară şi în Bucureşti, Iaşi şi Sibiu.

Comenteaza