PRIMA ZI DE ȘCOALĂ | Manualele-catastrofă îi lasă pe 6.000 de elevi din Cluj cu ochii în soare

PRIMA ZI DE ȘCOALĂ | Manualele-catastrofă îi lasă pe 6.000 de elevi din Cluj cu ochii în soare

6.000 de elevi din Cluj vor începe anul școlar 2018-2019 fără toate manualele. Este vorba despre școlarii din clasele a VI-a, care nu vor avea cărţi de biologie și geografie, deoarece acestea au fost tipărite cu grave erori științifice şi gramaticale. 

"Manualele claselor a VII-a și ale claselor mai mari au fost livrate în proporție de 100% în unitățile de învățământ, însă sunt probleme la clasa a VI-a, respectiv la manualele de geografie și de biologie, care au fost tipărite cu erori. Acestea nu sunt repartizate și vor fi retipărite sau le va fi anexată o erată. Noi le avem în magazie dar nu le-am repartizat. Sunt în jur de 6.000 de manuale", a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus.

PRIMA ZI DE ȘCOALĂ - Greșelile care apar în manualele de biologie și de geografie pentru clasa a VI-a, scoase de Editura Ministerului Educației sunt inadmisibile, spune șeful ISJ Cluj. "E inadmisibil ca cei care au scris manualele să facă astfel de greșeli.

Nici nu știu dacă e greșeală sau nu, pentru că în cazul manualelor discutăm de o piață de câteva zeci de milioane de euro, sunt sume foarte mari. Mi se pare un pic ciudat ca niște oameni de specialitate să citească o carte și să nu observe niște greșeli pe care oricare dintre noi le-am observat", a adăugat Cuibus.

"Când dai OK-ul și spui că informațiile sunt corecte din punct de vedere științific, dar acest lucru nu este adevărat înseamnă ori incompetență, ori interes. Mi se pare ciudat ca un specialist să citească și să nu îi sară în ochi faptul că o localitate sau inima sunt puse aiurea. Nu am informații, acum mi-am exprimat doar o părere personală", a mai spus șeful ISJ Cluj.

PRIMA ZI DE ȘCOALĂ - Cuibus susține că cei care sunt responsabili pentru greșelile din manuale trebuie trași la răspundere, începând cu echipa care le-au elaborat și cu cea care le-au verificat, iar vina nu ar trebui aruncată pe directorul editurii doar pentru funcția pe care o deține.

"Cei care au elaborat și cei care au verificat trebuie să răspundă pentru greșelile comise. În mod normal, în contract există un capitol care spune că autorul e responsabil de corectitudinea informațiilor. Nu mi se pare normal ca directorul general să răspundă de o greșeală de la pagina 32. Poate e nevoit să răspundă prin poziția pe care o are, dar nu e vinovat că cel care a elaborat nu și-a făcut bine treaba".

PRIMA ZI DE ȘCOALĂ - Nici clasele primare nu au manualele distribuite încă, dar această problemă ar putea fi soluționată în scurt timp. "La clasele a I-a și a II-a mai avem niște manuale care sosesc și care vor fi repartizate. N-ar trebui să avem altfel de probleme cu aceste manuale școlare. Clasa a VI-a este atipică pentru că s-a schimbat programa și s-au tipărit manualele integral, nu au fost doar completări de manuale apărute".

Inima şi ficatul, poziționate greșit în corp. Turnu Severin "s-a pierdut" pe hartă

Inima și ficatul sunt puse greșit într-o fotografie care le prezintă elevilor de-a VI-a sistemul de organe al omului. Vasele de sânge au când 160.000, când 96.000 km. Apar o confuzie între mucegai și paraziți, concepte ca “orific” sau lob “interior” al plămânului.

Acestea sunt câteva dintre greșelile care apar în primul manual de biologie de clasa a VI-a scos de Editura Ministerului Educației. Disciplina are două manuale de la Editura Didactică și Pedagogică, care au antetul Ministerului, iar în cel de-al doilea sunt numeroase greșeli gramaticale, scrie hotnews.ro. 

Erori grosolane apar şi în manualul unic de geografie: Turnu Măgurele  este în locul Drobetei Turnu Severin, o mare are numele greșit, un stat nu există. Ministerul Educației a cerut EDP să scoată din nou manualul, corectat. 

Nici Ministerul Educației, nici EDP nu au spus, până acum, care este valoarea fiecărui manual - pe disciplină în parte - scris de profesori, editat de EDP și tipărit la Monitorul Oficial, invocând existența unor clauze de confidențialitate. 

Comenteaza