Mii de boboci ai UBB, la coadă pentru a se caza în căminele studenţeşti FOTO

Mii de boboci ai UBB, la coadă pentru a se caza în căminele studenţeşti FOTO
Bobocii Universităţii Babeş-Bolyai au stat încă de la cele mai mici ore ale dimineţii la coadă pentru a se caza în căminele studenţeşti din Haşdeu.

Studenţi din toate colţurile ţării au luat cu asalt căminele universităţilor de stat din Cluj-Napoca. Însoţiţi de părinţi, unii tineri au avut de aşteptat ore în şir până şi-au luat în primire camera în care îşi vor petrece noul an universitar. Cu maşinile burduşite de bagaje, cu actele în mână şi vizibil emoţionaţi de noua etapă care îi aşteaptă, mii de tineri au ajuns în campusurile din Cluj-Napoca.

Spre exemplu, la căminele Universităţii Babeş-Bolyai, cazările au început de vineri. Cei care au ajuns de la primele ore ale dimineţii au fost puţin mai ghinionişti, fiindcă au avut de înfruntat ploaia măruntă şi s-au adăpostit cum au putut. Înarmaţi cu umbrele şi pelerine, pentru a se feri de ploaie, tinerii au aşteptat minute sau chiar ore în şir la intrarea în căminul în care au fost repartizaţi. Şi pentru că au venit de la sute de kilometri distanţă, studenţii au fost însoţiţi de părinţi, care s-au artătat cel puţin la fel de emoţionaţi precum odraslele lor. Oamenii au pornit încă din zori pentru a ajunge în Cluj-Napoca, iar unii au avut parte de adevărate peripeţii până au găsit zona căminelor.

"Noi suntem din Alba aşa că am pornit dis de dimineaţă. Am mai întârziat puţin pe drum, cel puţin o oră am căutat căminul. Am ajuns de o oră în campus, fiica mea stă la coadă să rezolve cu actele, iar eu o aştept să cărăm bagajele în cameră şi să pregătim totul. Încă nu am văzut camera în care va sta, sperăm să fie bine totul. A fost nevoie să îmi iau o zi liberă de la serviciu ca să vin cu ea aici", spune tatăl unei studente.

"Noi stăm de la 8 fără 10 şi fiica mea era numărul 100 pe listă. Abia acum, după două ore şi jumătate, a reuşit să intre înăuntru. Sunt alţii care au venit de mai devreme şi au aşteptat aici. Unii mai stau de ploaie în maşini, alţii cu umbrelele, sperăm că nu vom aştepta foarte mult şi că vor fi bune condiţiile în cameră. Despărţirea va fi mai grea, pentru că nu suntem obişnuiţi să nu fie şi ea acasă, dar asta este...va trebui să se descurce aici. Sper să fie bine şi în cămin şi la cursuri unde va studia Publicitate", explică o mămică.

Alţii, mai norocoşi, la ora 10 şi jumătate îşi cărau deja bagaje în cameră. Alina, o tânără sosită din Baia Mare a făcut câteva ore bune pe drum, însă spune că nu simte oboseala şi abia aşteaptă să îşi cunoască viitoarele colege. "Acum am ajuns, de câteva minute. Din câte am înţeles, merge mai bine decât în alţi ani. Eu voi sta într-o cameră cu cinci paturi, deja am cunoscut una din colegele de cameră şi sper că ne vom înţelege foarte bine. Am adus o parte din bagaje cu mine şi mai urmează să aduc luni a doua parte, să ne înţelegem şi cu restul colegelor ce ne trebuie", explică tânăra, viitoare studentă la Sociologie.

În campusul UBB, vineri se cazează studenţii din anul I, urmând ca sâmbătă şi duminică să se cazeze cei din anii II, III şi IV, respectiv cei de la masterat. Universitatea Babeş-Bolyai a pus la bătaie peste 5.200 de locuri de cazare în trei complexe studenţeşti, asta în timp ce numărul solicitărilor a fost aproape dublu, de peste 9.000. Taxele pe care studenţii le vor scoate lunar din buzunar sunt cuprinse între 100 şi 170 de lei.

Tot vineri, studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu au început să se cazeze în unităţile puse la dispoziţie de instituţia de învăţământ. Înghesuiala nu a fost la fel de mare ca la UBB, asta pentru că studenţii medicinişti se pot caza pe parcursul unei săptămâni întregi. La UTCN, bobocii s-au cazat ieri, astăzi fiind rândul celor din anul II.

Comenteaza