O echipă de studenţi clujeni a construit macheta unui bloc turn care rezistă la cutremure mai mari de 7 grade

O echipă de studenţi clujeni a construit macheta unui bloc turn care rezistă la cutremure mai mari de 7 grade
Mai mulţi studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca au construit macheta unui bloc turn de 29 de etaje care rezistă la cutremure mai mari de 7 grade pe scara Richter.

Macheta studenţilor clujeni urmează să fie prezentată la un concurs care se va desfăşura, în aprilie, în San Francisco (SUA), unde sunt așteptate să participe 38 de universități din întreaga lume.

Cei 12 studenţi au testat, miercuri, macheta construită din lemn de balsa. Chiar dacă studenţii se aşteptau să se prăbuşească, macheta a rămas în picioare până la a treia replică a cutremurului simulat.  Mai exact, structura a fost supusă unei simulări a cutremurului El Centro, care a avut loc în 1940 în sudul Californiei şi a avut o magnitudine de 6,9 pe scara Mercalli, şi a rezistat, Apoi, a fost supusă la simularea unui cutremur de opt ori mai mare ca şi acceleraţie decât cel înregistrat în Vrancea în anul 1977.

"Construcţia machetei din lemn de balsa, care este foarte uşor, a durat circa o lună şi jumătate, iar înainte a presupus o proiectare foarte atentă, astfel încât să dispunem elementele cât mai bine pentru a obţine cel mai performant comportament la cutremurele simulate. Structura are o înălţime de 1,52 metri şi 29 de etaje, iar regulamentul din acest an prevede un etaj dublu la mijlocul machetei, la etajul 15. Scenariul presupune că acel spaţiu ar fi un restaurant de unde se poate vedea golful San Francisco", a explicat unul dintre studenţi, citat de mediafax.ro.

În urma simulărilor, studenţii observă unde se rupe structura și, în caz de cutremur, unde ar avea nevoie de mai multe elemente și de îmbunătăţiri.

Comenteaza