Prima zi de grevă în învățământ. Pustiu și liniște în școlile din Cluj: "Nu dăm declarații!"

Prima zi de grevă în învățământ. Pustiu și liniște în școlile din Cluj: "Nu dăm declarații!"

Cadrele didactice din Cluj au început, luni, protestul anunțat încă de săptămâna trecută de către sindicate, după ce negocierile acestora cu reprezentanţii Guvernului nu s-au încheiat cu un acord.

Cadrele didactice au intrat astăzi în grevă generală, la 18 ani distanță de la ultimul protest de acest fel. La nivel național sunt peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din școli, personal didactic auxiliar și nedidactic în grevă generală. Conform Inspectoratului Școlar Județean Cluj, rata de participare la grevă, la nivel de județ, este de 68%.

Am vrut să vedem care este atmosfera în câteva școli din Cluj-Napoca, să stăm de vorbă cu cadrele didactice, cu elevii - cei care/dacă sunt la școală și chiar și cu părinții. Am ales trei școli de cartier, din Mănăștur.

Prima "vizită", la Școala Gimnazială "Ion Creangă". Liniște totală în curte - e drept că nu am ajuns în pauză, dar nu se observa nicio mișcare pe la ferestre. Am fost întâmpinați de portarul unității de învățământ, care a spus că trebuie să ceară acordul direcțiunii pentru a lăsa ne să intrăm în școală. A revenit în scurt timp cu un refuz - "mi s-a spus că presa nu are ce căuta în școală, nu vă pot lăsa să intrați". 

Trimiși repejor dincolo de gardul școlii, am dat în stradă peste niște elevi. Mihai și Ștefan - mergeau la antrenamente, că la școală li s-a transmis să nu vină pentru că este grevă. 

Doi pași mai încolo, o mămică cu doi copii a spus că a ieșit cu cei doi micuți la plimbare pentru că la grădiniță nu se țin activitățile. "Trebuie să stau cu copiii. Pentru mine nu este ok, nu am cu cine-i lăsa. Nu știm cât durează, cât avem de stat cu ei.... din punctul ăsta de vedere e o problemă", a spus femeia.

La "Liviu Rebreanu" - pe corodoare, câțiva copii se pregăteau să plece, probabil, spre casă. Când au auzit de presă am fost îndrumați spre Direcțiune, chiar de către un cadru didactic care purta prins pe piept ecusonul cu GREVĂ. "Da, sunt în grevă mare parte dintre profesori. Atât. Nu dăm declarații", ni s-a spus. 

Am reușit să stăm scurt de vorbă cu un cadru didactic: "Din 24 de clase, doar una ține cursurile. Copiii sunt acasă, e goală școala, suntem uniți", a spus profesorul în trecere.

"La noi se mai țin, suntem a 8-a și facem doar romană și mate. Într-un fel e ok, dar celelalte clase nu fac nimic", au dezvăluit trei băieți de la "Rebreanu", în timp ce băteau o minge pe trotuar.

La Liceul Teoretic "Eugen Pora" am găsit un grup de profesoare în curtea școlii. Au fost deschise să vorbească despre nemulțumirile pe care le au. Și sunt multe - nu este vorba numai despre bani. Au spus că sunt cu toții în grevă, cu excepția conducerii. Că lucrurile trebuie să se schimbe, nu doar salarizarea, ci și modul de organizare, atitudinea față de profesori, dar și față de elevi: "La 900 de copii avem un singur consilier școlar. Și, da, salariile sunt mici - cu 2.800 de lei ca profesor debutant cum poți să te descurci? Ce fac familiile în care sunt doi profesori cu salariul acesta? Și uite așa, se întâmplă că sunt copii care vin la școală mult mai bine îmbrăcați decât noi. Se uită la tine și se întreabă - cine e ăsta, de ce trebuie să ascult eu de el?".  Discuția a fost întreruptă brusc după ce un cadru didactic grevist a intrat în școală și a revenit cerând imperativ ștergerea înregistrărilor: trebuie cerută permisiunea la directorat, pentru că doar conducerea poate da declarații... La fel ca și în anterioarele cazuri, directorul nu a vrut să declare nimic. 

Totuși, cât timp am așteptat am asistat la livrarea lădițelor cu mere pentru copii și a cutiilor pline cu biscuiți. "Aici se strică", a spus cineva. 

Nu știu în alte școli care a fost atmosfera în prima zi de grevă, însă impresia cu care am plecat din cele trei de mai sus a fost că încă sunt persoane care se tem: de conducerea școlii, de cei de mai sus, poate... Am pus întrebări la ISJ Cluj, din perspectiva asta:

"Declarațiile în școli se obțin acordul directorului. Acesta nu are niciun impediment să o facă, nu se pune problema de a cere acordul de la noi. De la nivelul Inspectoratului nu au primit niciun fel de indicații să nu ofere informații. Niciodată nu i s-a spus unui director să nu comunice public despre școala lui", a declarat pentru Ziua de Cluj, inspectorul școlar Amalia Gurzău, purtător de cuvânt a IȘJ Cluj.

În ceea ce privește rata de participare la grevă, Gurzău a spus că încă nu au fost centralizate datele după această primă zi.

"Toate aceste aspecte de grevă sunt gestionate prin sindicate. În acest moment, alte informări decât cele de vineri nu avem. Când avem noutăți, le vom comunica", a precizat purtătorul de cuvânt al IȘJ Cluj.

Am reușit să stăm de vorbă și cu Lucia Cojocaru, președintele SLIPC.

"În Cluj am avut un procentaj de 68%, săptămâna trecută, astăzi am constatat cu surprindere că au fost și colegi ne sindicaliști care au aderat la protest, astfel că procentul a urcat la aproape 80%. Lumea s-a mobilizat exemplar și doresc să transmit felicitări pentru modul de organizare a comitetelor de grevă. Vreau să subliniez că acest protest nu este a liderilor de sindicat, este a membrilor noștri din fiecare unitate de învățământ, ei decid când intră în grevă și când vor suspenda această formă de protest", a declarat Lucia Cojocaru.

Cojocaru a precizat și că, de această dată, a observat o foarte mare implicare din partea grădinițelor: "În mod surprinzător, și grădinițele au aderat la această formă de protest. Le-au recomandat părinților să nu-și aducă copiii și s-au conformat. Lumea este foarte hotărâtă. Toate unitățile de învățământ din județ s-au mobilizat, cu o singură excepție - liceul Bathory".

Întrebată de reticența unora dintre greviști de a sta de vorbă cu presa, președinta SLIPC a subliniat că sindicatul nu a impus nimic, nu li s-a interzis să vorbească.

"Nu am interzis nimic, nu au de ce să nu vorbească, dimpotrivă. Dar, știți cum e, în perioada asta sunt multe manipulări, multe fake news-uri - să le zic așa. Sunt și între noi, din păcate, tot tipul de diversiuni", a adăugat aceasta.

Reprezentanţii sindicatelor au decis, duminică, după negocierile de la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, cu liderul PSD Marcel Ciolacu şi mai mulţi miniştri, menținerea deciziei de a intra în grevă generală pe termen nelimitat în școli, deoarece Executivul a venit "cu aceeaşi ofertă ca în ultimele zile". Liderii de sindicat spun că la negocieri au fost menţionate bonusuri pentru profesorii debutanţi şi cei din zonele defavorizate, fără a se stabili un calendar clar.

Ministerul Educaţiei a anunţat că se lucrează la actele normative care să permită acordarea unor stimulente pentru profesorii debutanţi şi pentru cei din zone defavorizate, precum şi salarizarea personalului nedidactic conform cu grilele din legislaţie.

"Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru salarizarea întregului personal nedidactic din învăţământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educaţiei, aceasta înseamnă o creştere de circa 9% a salariului şi un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învăţământul preuniversitar şi 10.000 din învăţământul superior (...) „Menţionăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care îşi desfăşoară activitatea în unităţi de învăţământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învăţământului preuniversitar, care se află, astăzi (luni - n.r.), la vot, în plenul Senatului României. Reiterăm faptul că educaţia reprezintă o prioritate naţională pentru partidele aflate în actuala Coaliţie de guvernare", a transmis Ministerul Educaţiei.

 

 

 

Comenteaza