Restart la modernizare: în câteva zile s-a lucrat cât în tot anul 2015 “Suntem cu ochii pe ei”

Restart la modernizare: în câteva zile s-a lucrat cât în tot anul 2015 “Suntem cu ochii pe ei”
După ce timp de jumătate de an lucrările de modernizare a două şcoli din Cluj-Napoca s-au desfăşurat în ritm de melc, constructorii au început noul an “cu dreptul”. În doar câteva zile s-a lucrat cât în şase luni din 2015.

Liceul Teoretic Avram Iancu, alături de Liceul Teoretic Mihai Eminescu şi de Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu au intrat anul trecut într-un amplu proces de reabilitare, pe bani europeni. La ultimele două unităţi şcolare, lucrările s-au derulat în ritm de melc. Din iunie şi până în decembrie, constructorii au invocat fel de fel de scuze pentru lipsa activităţii de pe şantier. Ba mai mult, o bună bucată de vreme lucrările au fost chiar sistate. La începutul lunii ianuarie, muncitorii au revenit pe şantier şi, spre surprinderea tuturor, au început să lucreze într-un ritm alert. Iar dacă vor continua aşa, lucrările ar putea fi duse la bun sfârşit până în vară.

"Aproape incredibil... se lucrează la Eminescu şi la Agârbiceanu. S-a lucrat aproape mai mult decât anul trecut. Deci acum se mişcă, nu ştiu dacă o vor ţine aşa în continuare. Eu am zis că nu vor reuşi să termine, dar dacă lucrează cum au început anul ăsta se pare că există o mică posibilitate să fie gata la timp", a precizat Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

După luni de aşteptare şi rezultate care nu se arătau, elevii şi dascălii de la Eminescu şi Agârbiceanu îşi pierduseră speranţa că în septembrie 2016 vor începe şcoala în clădiri modernizate.În decembrie, cei de la Eminescu au decis să ia atitudine şi au organizat un protest chiar în curtea instituţiei de învăţământ în care au fost relocaţi. Copiii de la Liceul Mihai Eminescu învaţă acum în spaţii improprii, în incinta unui fost internat.

"În Eminescu se lucrează. S-a turnat fundaţia la sala de sport, s-a turnat placa la clădire, se lucrează acum la interioare se dă tencuiala jos din sălile de clasă. Zilele acestea au fost câte 12-15 muncitori", a precizat Simona Dobrescu, directorul liceului Eminescu. În vară, nu mai multe de trei, patru persoane treceau pragul şcolii pentru a lucra.

Pe de altă parte, elevii de la Agârbiceanu învaţă în continuare în incinta instituţiei de învăţământ, după un orar special de funcţionare prelungit până după-amiaza. Anul trecut, timp de săptămâni întregi şantierul a fost părăsit, iar imobilele au fost decopertate şi acoperite cu un nailon subţire, în timp ce molozul şi ţiglele au fost abandonate în curtea instituţiei. În primele zile din ianuarie, situaţia s-a schimbat radical.

"Acum se lucrează foarte bine, într-un ritm neaşteptat de bun. Din patru ianuarie. Se lucrează în flux continuu, inclusiv sâmbăta. S-a lucrat mai mult decât din iunie până în decembrie. La corpul A se ridică acoperişul, corpul A1 se lucrează deja pe nivelul doi, la corpul B1 instalaţiile principale sunt făcute, corpul C este în stadiul de acoperire şi acela" a precizat Flavia Iacoviţă, directorul instituţiei de învăţământ.

Pentru că nu au respectat prevederile contractuale, constructorii au fost ameninţați de municipalitate cu sancţiuni şi cu rezilierea contractului, măsuri la care sunt decişi să apeleze în cazul în care şantierul nu se va desfășura în condițiile la care s-au angajat.

"Şi-au luat angajamentul că vor termina lucrările anul acesta, astfel încât anul şcolar care începe în septembrie să-i găsească la un standard modern. Au reînceput lucrările, şi-au suplimentat numărul de oameni, par să fie mai în formă decât anul trecut, dar nu pot garanta acest lucru pentru că nu depinde de noi. Rămân pe aceeaşi părere: dacă nu-şi menţin, cel puţin la nivelul angajat, numărul de muncitori, vom trece la partea de sancţiuni şi chiar reziliere. Au început anul mai bine decât în 2015, dar stăm cu ochii pe ei, să vedem dacă îşi respectă angajamentele. Faţă de anul trecut arată mai bine, dar încă se poate şi mai bine", a precizat primarul Emil Boc.

Din cauza faptului că nu au fost respectate termenele impuse iniţial, fondurile de la UE nu vor mai putea fi cheltuite în totalitate, iar lucrările care nu au fost finalizate până în decembrie 2015 vor fi suportate din bani de la bugetul local. Cel mai avansat şantier este cel de la Avram Iancu unde lucrările sunt finalizate în proporţie de 80 la sută, iar la celelalte două instituţii de învăţământ sub 20 la sută.

În spatele lucrărilor de la cele trei unităţi şcolare se află asocierea SC COLDEA CONSTRUCTII SRL + SC GRUP ENERGOINSTAL SA + SC DAVA INVEST SRL. Coldea Construcţii, o firmă cu sediul în Cluj-Napoca, este controlată de Gabriel Mihai Coldea şi Vasile Pop. Pe de altă parte, Dava Invest a fost înfiinţată în 2008, la doi ani după Construdava (firmă controlată de omul de afaceri Ioan Bene), cele două firme având sediul la aceeşi adresă, în Sighetul Marmaţiei.

Comenteaza