Student a la Cluj. Cât costă cazarea în căminele private

Student a la Cluj. Cât costă cazarea în căminele private
Studenţii care nu prind un loc în căminele universităţilor de stat, se „bat” pentru un loc în căminele particulare din Cluj-Napoca. Deşi preţurile de cazare pornesc de la 250 de lei, tinerii pot să ajungă să scoată din buzunare chiar şi 1.000 de lei în fiecare lună.

Peste 70.000 de studenţi, veniţi din toate colţurile ţării, vor aglomera Clujul din luna octombrie. Pentru cei care provin din alte oraşe, principala problemă la începutul anului universitar o reprezintă noua locuinţă. În căminele universităţilor de stat din Cluj-Napoca sunt disponibile doar circa 12.000 de locuri, aşa că restul studenţilor vor trebui să caute alternative de cazare. Care sunt acestea? Căminele private, gazda sau chiria, după buzunarul şi pretenţiile fiecăruia, reprezintă soluţiile pentru cei care nu au prins un loc în cămin.

În Cluj-Napoca sunt disponibile mai multe cămine private, care dispun fiecare de câteva sute de locuri de cazare. Preţurile variază în funcţie de confort şi de condiţiile disponibile în unităţile de cazare şi pornesc de la 250 de lei pe lună. Taxele cresc însă odată cu gradul de confort oferit şi, în unele cazuri, o cameră de cămin poate fi mai scumpă decât chiria într-un apartament cu una sau două camere.

Deşi în unele unităţi de cazare preţurile sunt destul de ridicate, studenţii se înghesuie să locuiască în aceste cămine. Pentru cei care nu au încă un loc de cazare, şansele să prindă un loc în căminele private sunt destul de mici. Asta pentru că cele mai multe unităţi de cazare private au fost deja ocupate în totalitate.

Preţurile pornesc de la 250 de lei/lună
Cei care sunt în căutarea unei locuinţe se mai pot caza şi la căminul Colegiului Tehnic, situat pe strada Taberei, unde două etaje sunt rezervate pentru studenţi, restul unităţii fiind ocupată de către elevii instituţiei de învăţământ. Mai exact, studenţii au la dispoziţie aproximativ 100 de locuri. Pentru a se caza în acest cămin, tinerii vor scoate lunar din buzunare 250 de lei, taxă care include şi utilităţile.

Un alt cămin particular, cel de pe strada Cojocnei nr. 93-97 dispune de 178 de locuri. Camerele sunt de două paturi, iar chiria lunară ajunge la 400 de lei de persoană, preţ în care sunt incluse utilităţile. Potrivit administratorului unităţii, căminul este ocupat în întregime în următorul an universitar. Tot pe strada Cojocnei, există un alt cămin pentru studenţi, însă preţurile sunt ceva mai mari: un student poate fi nevoit să plătească până la 500 de lei.


300 de lei pentru o cameră cu patru paturi
Un alt cămin privat se găseşte pe strada Al. Vaida Voievod, la numărul 55 A. Unitatea de cazare dispune de 48 de camere, oferind locuri în camere de două, trei sau patru paturi, cu toate dotările necesare: apă caldă şi termoficare, grup sanitar pe fiecare palier, oficiu pentru servirea mesei, sală de lectură, cablu TV, internet şi serviciu de pază. Preţurile variază în funcţie de numărul de paturi, respectiv de gradul de confort şi sunt cuprinse între 300 de lei pentru un loc într-o cameră cu patru paturi şi 400 de lei într-o cameră cu două paturi. Şi aici studenţii s-au „bătut" pe locurile din unitatea de cazare, locurile fiind deja ocupate.

Tinerii se mai pot caza şi în căminul de pe strada Buftea, unde studenţii sunt cazaţi în încăperi de câte patru paturi, cu baie la cameră. Pentru a locui în această unitate, tinerii vor avea de achitat tarife care depăşesc 300 de lei pe lună.

1.000 de lei în cămin cu bazin şi saună
Cele mai piperate preţuri sunt cele din căminul privat de pe strada Nicolae Cristea, numărul 28, unde preţul unei camere poate ajunge până la 1.000 de lei de persoană. Căminul dispune de dotări moderne, oficii de gătit modernizate, precum şi de o saună şi de un bazin de relaxare. Cele mai mari preţuri le au încăperile renovate recent: o cameră double ajunge la 650 de lei/persoană pe lună, în timp ce o cameră single costă 1.000 de lei. Alte camere, în funcţie de confort, au preţuri cuprinse între 500 de lei şi 750 de lei. Deşi preţurile sunt mai mari decât în alte cămine private, unitatea de cazare a fost ocupată în proporţie de 100%.

Şi chiriile ustură buzunare studenţilor
Cei care vor alege să stea în chirie vor fi nevoiţi să plătească lunar sume destul de mari. Aşa cum era de aşteptat, începutul anului universitar face ca preţul chiriilor să crească, iar piaţa imobiliară din Cluj-Napoca ajunge să concureze cu cea din capitală. Cele mai mici preţuri pornesc de la 150 de euro pentru o garsonieră, trec de 250 de euro pentru apartamentele cu două camere şi depăşesc 300 de euro pentru un apartament cu trei camere.

Comenteaza