Studiu la Cluj: populația și restaurantele aruncă mâncarea cea mai multă

Studiu la Cluj: populația și restaurantele aruncă mâncarea cea mai multă

Principalii responsabili de fenomenul risipei alimentare sunt consumatorii și restaurantele, iar cel mai puțin responsabili sunt agricultorii și micii comercianți, relevă un studiu realizat la Cluj.

Rezultatele obținute arată că, indiferent de țara de proveniență, respondenții declară, în măsură covârșitoare, că aruncă mâncare. În România, 83% au acest obicei, în Republica Moldova 78,7%, iar în Macedonia 67,2%. Dintre toți actorii implicați în lanțul agro-alimentar, principalii responsabili de fenomenul risipei alimentare sunt consumatorii și restaurantele, iar cel mai puțin responsabili, agricultorii și micii comercianți.

Criza provocată de coronavirus a afectat în egală măsură gospodăriile din cele trei țări. Două treimi dintre participanții la studiu au afirmat că se pot bucura de aceeași cantitate de alimente, cu aceiași bani, iar cantitatea de alimente aruncate a crescut la peste 10% din gospodării.

Rezultatele studiului vor fi valorificate la nivel de societate civilă și de autorități, dar și transpuse în acțiuni concrete de sensibilizare a tuturor actorilor implicați prin campanii de influențare a comportamentului de consum (organizarea de conferințe, mese rotunde, ateliere participative).  

”Se constată o contradicție între "interes" pentru risipa alimentară și ”comportament efectiv”, ceea ce denotă o educație insuficientă cu privire la comportamentul de consum sustenabil al populației din cele trei țări. Fructele, legumele și pâinea sunt alimentele risipite în cea mai mare proporție, iar principalele motive pentru care se aruncă alimentele fiind data de expirare și alterarea acestora.

Risipa alimentară pare un fenomen larg răspândit, a cărui diminuare necesită încă multe investiții concretizate în campanii de informare și educare a actorilor implicați”, a concluzionat coordonatorul studiului, Cristina Pocol, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Studiul privind risipa alimentară în gospodării, realizat în România, Republica Moldova, Macedonia și coordonat de USAMV a făcut parte din „Zero risipă, pentru o producție și un consum responsabil în Europa centrală și orientală”, finanțat de Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale. Sondajul de opinie online a fost aplicat pe un eșantion reprezentativ de 2.754 de participanți.

Comenteaza