Toamna se numără olimpicii. Cei mai valoroși elevi clujeni au fost premiați în cadrul unei gale

Toamna se numără olimpicii. Cei mai valoroși elevi clujeni au fost premiați în cadrul unei gale
Peste 500 de elevi şi profesori, care au dus învăţământul clujean pe cele mai înalte culmi la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale în anul şcolar 2014-2015, sunt premiați în aceste zile în cadrul Galei Excelenţei clujene în educaţie.

Prima parte a Galei Excelenței în Educație, cea dedicată domeniilor teoretic, special și confesional,s-a desfășurat marți după-amiaza în sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai.
Pe lângă premiații emoționați, la premiere au asistat și susținătorii elevilor, precum și profesorii care, la rândul lor, au fost premiați pentru performanță. În public au fost prezenți oficialii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, ÎPS Andrei Andreicuț, prefectul Gheorghe Vușcan și un reprezentant al Consiliului Județean Cluj.

Ceremonia de premiere a celor mai merituoși elevi a fost deschisă de un moment artistic oferit de corul, respectiv orchestra Liceului de Muzică "Sigismund Toduță" Cluj-Napoca, după care oficialitățile au ținut să le transmită un mesaj tinerilor.

"Suntem într-un moment de bilanț, într-un moment în care am încheiat un an 2014-2015 cu rezultate excepționale la nivelul învățământului preuniversitar clujean, un an în care rezultatele obținute la BAC și la Evaluarea Națională, locurile I și II, rezultatele pe care profesorii le-au obținut la Definitivat și Titularizare, din nou locurile I și II pe țară, au clasat Clujul pe un loc foarte bun. Aș vrea să vă mulțumim tuturor pentru rezultatele pe care județul Cluj le-a obținut, rezultate care se datorează în egală măsură conducerilor de școli, profesorilor, elevilor și nu în ultimul rând părinților care au fost mereu alături de elevi și de școală. Faptul că la Cluj se obțin asemenea rezultate se datorează acestei excelente conlucrări care există între școală și administrațiile locale și centrale, între școală și familie, pentru că școala poate face educație doar împreună cu partenerii săi. Vreau să felicit toți elevii pentru rezultate, toți sunteți câștigători! Sunt rezultate neașteptate poate, dar care sunt acoperite de o muncă extraordinară a voastră și a profesorilor care sunt alături de voi", a precizat Valentin Cuibus, șeful ISJ Cluj, în discursul din cadrul ceremoniei.

ÎPS Andrei i-a sfătuit pe tineri să muncească în continuare pentru a obține performanță și i-a îndemnat să nu părăsească România, ci să încerce să își continue studiile și viitoarea carieră în țară. Premianții au mai primit felicitări și din partea reprezentanților Consiliului Județean Cluj, forul care a fost de altfel partenerul galei, dar și din partea prefectului care i-a sfătuit pe tineri să muncească pentru a ajunge la performanță.

"Puterea unei comunități vine din oamenii din comunitatea respectivă, iar puterea Clujului vine din universitățile clujene , din instituțiile de artă și cultură și din școala preuniversitară. Vreau să vă felicit pentru tot ceea ce ați făcut și pentru lucrurile la care ați renunțat, pentru că știm cu toții că performanța se face cu sacrificii, iar voi ați înțeles că acum trebuie să învățați pentru că timpul este ireversibil", a spus prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan.

A doua parte a galei, cea dedicată sportului și artelor, va avea loc joi, tot în sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai.

Pentru elevi, premiile oferite în cadrul ceremoniei vin ca o încununare a efortului pe care aceștia l-au depus de-a lungul anilor de studiu. Tinerii mărturisesc că nu este ușor să fii olimpic, însă cu multă muncă și cu multă ambiție, fiecare poate să obțină rezultatele la care visează.

"E destul de greu să ajungi la astfel de performanțe și să reușești să rămâi în top mai mulți ani la rând. E nevoie de multă muncă, însă cu perseverență și cu multă ambiție se poate. E adevărat că uneori trebuie să faci sacrificii, să renunți la o parte din timpul tău liber, însă toate acestea îți pot deschide uși care să te ajute în viitor", a precizat Alexandra.

Și copiii din mediul rural își doresc să facă performanță. Chiar dacă, poate, nu se bucură de aceleași dotări precum elevii care învață în școlile de top din Cluj-Napoca, copiii de la școlile din satele clujene vor să obțină premii și medalii și să își asigure un viitor mai bun. Nora, spre exemplu, este elevă în clasa a șasea la școala din Viișoara și în anul precedent a obținut Premiul I la olimpiada pentru elevii din mediul rural "Universul cunoașterii prin lectură". Chiar dacă are numai 12 ani, fetița și-a propus deja să obțină cât mai multe premii la concursurile la care și-a plănuit deja că va participa.

"Faptul că am participat la această olimpiadă însemnat un lucru foarte important, a fost o dorință de a mea să particip la această olimpiadă și mă bucur foarte mult că am câștigat. Mi s-a împlinit visul. M-am pregătit cu profesoara mea de română, cea care îmi este și dirigintă și nu pot să zic că a fost foarte greu. Vreau să mai particip și la alte concursuri și voi munci pentru a lua și alte premii", precizează Nora.

Comenteaza