Turul II la USAMV. Cine a rămas în cursă

Turul II la USAMV. Cine a rămas în cursă
Din cauză că niciunul dintre cei trei candidaţi la rectoratul USAMV nu a obţinut numărul minim de voturi pentru a ocupa cea mai înaltă funcţie a universităţii după primul tur, instituţia de învăţământ organizează încă un tur de scrutin.

Primul tur al alegerilor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a avut loc îndata de 2 februarie, însă niciun candidat nu a reuşit să obţină jumătate plus unu din voturile celor aproximativ 300 de persoane cu drept de vot, aşa cum prevede metodologia. Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, Ioan Rotar a fost cel care a ieşit din cursă, iar ceilalţi doi candidaţi - Ioan Groza şi Cornel Cătoi - se vor lupta în turul al doilea pentru cea mai înaltă funcţie din universitatea clujeană. Validarea alegerilor pentru funcţia de rector şi confirmarea acestora de către Senatul universitar nou ales se va face abia joi.

"Se declară ales candidatul care întruneşte majoritatea simplă, respectiv jumătate plus unu din numărul voturilor exprimate. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea simplă din voturile valabil exprimate, atunci se organizează, în termen de o săptămână, un al doilea tur de scrutin la care primii doi candidaţi clasaţi în ordine descrescătoare a numărului de voturi obţinute. Se declară ales candidatul cu numărul cel mai mare de voturi din totalul buletinelor de vot", se arată în metodologia aplicată de universitate. Cel mai probabil, al doilea tur al alegerilor pentru rectoratul USAMV va avea loc vineri, 5 februarie.

ZIUA de CLUJ v-a prezentat încă de acum trei săptămâni potretele celor care vor să devină rectori ai universităţii. Iată cine sunt cei doi candidaţi rămaşi în cursă

IOAN GROZA - De profesie medic veterinar, ocupă în prezent funcţia de director de departament la USAMV. A absolvit Liceul Agricol din Şimleu Silvaniei, după care a absolvit Facultatea de Zootehnie şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, obţinând în 1991 diploma de doctor primar, iar în 1995 cea de doctor în medicină veterinară. Între anii 1981-1983 a ocupat funcţia de medic veterinar la IAS în Cămăraş, judeţul Cluj, în perioada 1983-1984 la Centrul Experimental Veterinar Zonal Cluj, iar din 1985 a optat pentru o carieră didactică la USAMV, ocupând funcţii precum asistent universitar, şef lucrări, conferenţiar şi profesor. Groza este membru în mai multe asociaţii şi organizaţii profesionale (printre care şi Consiliul Ştiinţific ANSVSA), în academii (Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice ASAS Bucureşti), fiind şi responsabil de diferite proiecte internaţionale. Conform declaraţiei de avere depuse în 2015, cu un an înainte, a încasat 173.149 de lei de la USAMV Cluj, 19.173 de lei de la MECT Bucureşti, 15.667 de lei de la ASAS Bucureşti, 2.430 de lei de la ANSVSA Bucureşti, precum şi 1.274 de lei, 1.050 de lei, respectiv 682 de lei de la alte universităţi - în total a câştigat 17.700 de lei în fiecare lună. Acesta deţine un teren intravilan în Floreşti, două apartament, o casă de locuit şi două autoturisme.

CORNEL CĂTOI - Este decan al Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul USAMV. A absolvit, în anul 1985, Liceul Agroindustrial din Sibiu, după care, în anii 1986-1992, a urmat cursurile Facultăţii de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, devenind în 2002 doctor în domeniul studiat. Lucrează la USAMV chiar din 1992, an în care şi-a terminat studiile. De-a lungul carierei, a participat şi a condus mai multe granturi de cercetare naţionale şi internaţionale, a devenit membru a mai multor societăţi ştiinţifice şi a publicat mai multe lucrări ştiinţifice, fiind, de altfel, şi autor al unor cărţi în domeniul medicinei veterinare. În 2014 a câştigat, conform declaraţiei de avere, 162.883 de lei, iar cu un an înainte a încasat nu mai puţin de 249.243 de lei. Conform aceluiaşi document, deţine, împreună cu soţia, trei apartamente în Cluj-Napoca, o casă de vacanţă şi un autoturism marca Volkswagen.

 

Comenteaza