Clujul, în centrul dezbaterii „De ce e România altfel”

Clujul, în centrul dezbaterii „De ce e România altfel”
Pe modelul că nu e cel mai bun indiciu de sănătate mintală să-l iei la bătaie pe medicul ce-ţi pune un diagnostic, Gabriel Liiceanu, directorul editurii Humanitas, a încercat, astăzi, la Cluj, să arate de ce are dreptate cel ce stătea la dreapta sa. Căci la dreapta sa se află, în Librăria Humanitas înţesată de lume, autorul celui mai discutat, disputat, apreciat şi hulit eseu al anului trecut: istoricul Lucian Boia. Cel care, cu a sa „De ce e România altfel?” a reuşit să intre, conform lui Liiceanu, în top 5 al vânzărilor editurii, cu peste 40.000 de exemplare vândute.

Oficial, Lucian Boia a venit la Cluj să-şi lanseze cea mai nouă - deşi scrisă acum vreo patru decenii - carte, despre Eugen Brote, fruntaşul Partidului Naţional Român din Transilvania, cel care avea să aibă un rol important în perioada memorandistă, fost proprietar al Tribunei. Însă tonul dat de Liiceanu avea să se păstreze pe toată durata prezentării: „De ce e România altfel?". Istoric - printre altele - al imaginarului, Boia a destructurat, de-a lungul vremii, mai multe mituri, majoritatea aduse odată cu propaganda comunistă. „Sigur, cartea a stârnit o mare neînţelegere, ba chiar s-au gasit mulţi să protesteze şi să vorbească despre utilitatea adevărului sau că o minciună mobilizatoare poate fi preferată adevărului dezarmant. Oamenii protestează când le sunt luate miturile, dar ca istoric, Boia nu poate să trişeze", a opinat Liiceanu.

Istoricul a vorbit, la rândul său, despre ecourile pe care le-a strârnit eseul său. „România nu merge foarte bine, sau cel puţin nu la fel de bine cum ar fi cazul. Care e cauza? O găsim în istorie. Vedeţi, şi comunismul a degenerat România mai mult decât pe alte ţări, pentru că şi terenul pe care s-a aşezat comunismul era departe de a fi perfect", a concluzionat Lucian Boia.

Etichete
Comenteaza