Ieşirile la iarbă verde pot aduce Borelioza

Ieşirile la iarbă verde pot aduce Borelioza
Două persoane din Cluj au fost infectate cu Boala Lyme. 115 oameni din judeţ au fost muşcate de căpuşe. Medicii recomandă îmbrăcămintea deschisă la culoare şi folosirea repelenţilor.

Invazia de căpuşe din Cluj poate pune în pericol distracţia de 1 Mai. Medicii recomandă grijă sporită la ieşirile la iarbă verde. Cea mai periculoasă zonă din judeţul Cluj este Pădurea Făget.

„În judeţul Cluj au fost raportate 115 muşcături şi avem două cazuri de Boală Lyme confirmate de anul trecut. Numărul de cazuri raportate în acest an se află sub monitorizare şi se află cam la acelaşi nivel ca anul trecut, însă populaţia trebuie să fie atentă, pentru că paza bună trece primejdia rea", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Mihai Moisescu.

Medicii arată că nu orice muşcătură de căpuşă înseamnă boală. „Riscul de a contracta Boala Lyme este de aproape 0%, dacă îndepărtăm căpuşa în primele 24 de ore. Pacientul trebuie să se prezinte la medic dacă după o muşcătură apar eriteme rotunde şi nu foarte bine conturate, de 4 - 6 cm în zona adiacentă. Simptomele pot să apară şi după două săptămâni. Pacientul trebuie să se prezinte la Infecţioase dacă apare acest eritem migrator, cefalee, dureri musculare", a arătat Moisescu.

În zona Clujului, Pădurea Făget are cea mai mare concentraţie de căpuşe. „Trebuie să fim atenţi în Pădurea Făget şi în parcuri. De asemenea, zone prielnice pentru căpuşe sunt şi parcurile în care se plimbă animale, dar şi zone cu animale sălbatice sau la stâne. De aceea e de dorit să nu ajungem în aceste zone", a punctat adjunctul DSP Cluj.

Medicii clujeni arată că o serie de sfaturi pot ţine căpuşele la distanţă. Dacă ieşim în aceste zone e de dorit să purtăm îmbrăcăminte deschisă la culoare, pantalon şi bluză cu mânecă lungă, de in, pentru a nu permite ca braţele şi membrele inferioare să fie disponibile căpuşelor. Încălţămintea trebuie să fie de tip sport, închisă. Pe manşetele pantalonilor şi ale cămăşilor poate fi pulverizat spray repelent. E de dorit să ne punem brăţări dacă nu aplicăm repelenţi.


„În cazul unei muşcături, căpuşa trebuie îndepărtată cu penseta, fără să-i rupem capul. Locul se spală şi se dezinfectează cu alcool sanitar. Putem aplica şi o cremă sau un unguent cu antibiotic şi să ne adresăm medicului de familie", a conchis directorul adjunct al DSP Cluj.

 

Comenteaza