Romii mutaţi ilegal la Cluj primesc despăgubiri de câte 2.000 euro VIDEO

Romii mutaţi ilegal la Cluj primesc despăgubiri de câte 2.000 euro VIDEO
Tribunalul Cluj a decis ca fiecare rom mutat în decembrie 2010 de Primăria Cluj de pe strada Coastei la Pata Rât să primească despăgubiri de câte 2.000 euro fiecare. Decizia administraţiei publice a fost declarată ilegală de magistraţi, care au obligat primăria să pună la dispoziţia romilor locuinţe care să respecte condiţii minime de trai. Romii s-au plâns în instanţă că au fost mutaţi cu forţa acum doi ani în locuinţe de doar 16 metri pătraţi.

Tribunalul Cluj le-a acordat celor aproape 230 de romi implicaţi în dosar câte 2.000 de euro despăgubiri morale, bani care trebuie achitaţi de Primărie.

"Obligă pârâţii să acorde despagubiri pentru prejudiciul moral creat reclamanţilor prin evacuare şi mutare în locuinţele modulare din zona Pata-Rât şi pentru condiţiile de trai din aceste locuinţe astfel: câte 2000 Euro pentru fiecare reclamant. Obligă pârâţii să pună la dispoziţia reclamanţilor locuinţe care să respecte condiţiile minimale", se arată în sentinţa Tribunalului Cluj. Liderii romilor spun că nu îi interesează banii, dar vor să locuiască din nou în oraş, aşa cum o făceau acum trei ani, pe strada Coastei.

"Nu-i vorba de bani, e vorba să ne realoce înapoi în oraş", spune Claudia Greta, reprezentanta Asociaţiei Comunitare a romilor de pe Coastei. "Să ne dea drepturile care ni le-au furat. Să ne dea locuinţe decente pe care le-am avut, cu apă caldă, cu încălzire, cu spaţiul fiecăruia, că fiecare familie are 6-8 membri şi trăim în 16 metri pătraţi; noi ce am avut vrem să avem din nou".

Cei peste 200 de romi au fost evacuaţi în plină iarnă. Reprezentanţii Primăriei spun că vor ataca cu recurs sentinţa Tribunalului. "Nu avem de-a face cu un caz de evacuare forţată, ci dimpotrivă, cu o proceduură administrativă în baza căreia pe cererile aplicate de familiile care locuiau abuziv pe domeniul public, pe strada Coastei, când am avut locuinţe sociale de urgenţă am putut să le atribuim", explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu. "Asistenţii sociali ai Primăriei au făcut o verificare la toate imobilele ocupate de noii chiriaşi şi s-au asigurat că toate familiile au toate condiţiile pentru locuire la acel moment".

Romii au fost sunt asistaţi în cadrul procesului de două organizaţii internaţionale. Vezi aici un reportaj cu condiţiile de viaţă ale celor mutaţi lângă Pata Rât


Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

 

Comenteaza