Haiduc numit Cetăţean de Onoare al Clujului: "Merit acest titlu pentru faptul că am rămas clujean" FOTO

Haiduc numit Cetăţean de Onoare al Clujului:
În ziua în care a împlinit 77 de ani, academicianul Ionel Haiduc a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Clujului.

La ceremonie au participat membri ai Academiei Române filiala Cluj, rectori şi preşedinţi ai senatelor universităţilor clujene, cadre didactice universitare, cercetători, dar şi numeroşi colegi şi colaboratori ai academicianului. Laudatio a fost rostit de rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel-Pop.

Vizibil emoţionat, Haiduc a vorbit despre importanţa Clujului în viaţa şi cariera sa: "cel mai mult cred că merit acest titlu pentru faptul că am rămas clujean. M-am născut în oraşul Cluj, mai precis m-am născut într-un sat din apropiere. Destinul m-a purtat în multe locuri, dar întotdeauna Clujul a fost magnetul care m-a atras. Uneori am lipsit mai mult, alteori mai puţin, dar Clujul era locul în care de fiecare dată vroiam să mă întorc."

A pus bazele unui nou domeniu în chimie

Chimist, autor recunoscut internaţional, obsedat de meseria sa de când a văzut primele eprubete. Academicianului îi sclipesc ochii ori de câte ori vorbeşte despre chimie. Mărturiseşte că fiecare vizită la bibliotecă era un motiv să îndrăgească şi mai mult chimia: "Pe măsură ce am înţeles-o mai bine mi-a plăcut şi mai mult, pe măsură ce descopeream în literatură lucruri interesante, constatam că această ştiinţă este deosebit de atrăgătoare", a mărturisit Haiduc.

A acordat o deosebită importanţă studiului relaţiilor între chimie, biologie şi fizică.

 "Chimia este ştiinţa care-şi crează singură obiectul. Substanţele chimice sunt în număr de peste 70 milioane, iar marea majoritate sunt substanţe făcute în laborator, care nu există în natură. Iar asta îţi dă o senzaţie de admiraţie faţă de natură, faptul că poţi să faci ceea ce nu există. Mi-a făcut mare plăcere să văd relaţiile între diverse domenii ale chimiei care se dezvoltau separat, iar citind nu numai despre ceea ce lucram în domeniul meu, ci şi mai mult, am putut să văd că există lucruri interesante care leagă între ele diferite domenii ale chimiei."

În ultima carte publicată, "Supramolecular Organometallic Chemistry", scrisă în colaborare cu Frank T. Edelmann, reuşeşte să pună bazele unui nou domeniu: chimia supramoleculară organometalică. Meritele îi sunt recunoscute de către revista "Crystal Growth & Design", care menţionează că "chimia organometalică supramoleculară nu a existat ca domeniu distinct până la publicarea cării Supramolecular Organometallic Chemistry".

Se întoarce la Cluj şi scrie o nouă carte

După două mandate în care conducerea Academiei Române i-a aparţinut lui Ionel Haiduc, la început de aprilie, preşedinte al forului cultural şi ştiinţific a fost ales Ionel Valentin Vlad.

În prezent, Haiduc plănuieşte să revină la Cluj, unde vrea să petreacă mai mult timp cu familia pe care, de-a lungul carierei, a cam neglijat-o. Totodată, lucrează la o nouă carte ce se va intitula "Chimie comparată". Este pe jumătate terminată.

Ionel Haiduc, doctor în chimie şi profesor la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, este membru titular al Academiei Române din 1991. S-a născut pe 9 mai 1937, la Cluj-Napoca. Ionel Haiduc şi-a luat licenţa în chimie în 1959, la Universitatea "Babeş-Bolyai", Cluj-Napoca, şi doctoratul, în 1964, la Institutul de Tehnologie Chimică Fină "M.V. Lomonosov" de la Moscova. A urmat studii postdoctorale la Iowa State University (1966-1968) şi la University of Georgia (1971-1972), în SUA, iar, din 1959, a avansat în ierarhia universitară la Facultatea de Chimie a UBB, până în 1973, când a ocupat funcţia de profesor pe care o are şi în prezent. A fost prorector al UBB, între 1976 şi 1984, şi rector din 1990 până în 1993. A mai avut funcţiile de preşedinte al Filialei Cluj a Academiei române (1995 - 2006), vicepreşedinte al Academiei (1998 - 2000), vicepreşedinte al Institutului Cultural Român (2004 - 2005), iar, în 2006, a preluat preşedinţia Academiei Române.

Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice "Gheorghe Assachi" Iaşi, al Universităţii Politehnice din Bucureşti şi al Universităţii Politehnice din Timişoara şi membru în academii din Marea Britanie, Germania, Ungaria, Republica Moldova şi Muntenegru. A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Steaua Romaniei" în grad de Mare Cruce (2006), Crucea Casei Regale a României (2008), Ordinul de Onoare al Republicii Moldova (2006) şi Medalia Puşkin, acordată de preşedintele Federaţiei Ruse (2007). Acestora li se adaugă o serie de distincţii în domeniu, precum premiul "G. Spacu" al Academiei Române (1974), premiul Societăţii de Chimie din România pentru întreaga activitate (2004), diploma de onoare "Pro Scientia", acordată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării (2004), şi Diploma pentru excelenţă în cercetare, Universitatea Babeş-Bolyai (2004, 2005).

Teodora Demian

 

Comenteaza