Gara Mică din Cluj. Toţi au visat-o centru cultural, a ajuns o băcănie!

Gara Mică din Cluj. Toţi au visat-o centru cultural, a ajuns o băcănie!
Gara Mică din Cluj-Napoca, închisă la început de 2011 din pricina scăderii traficului de călători, se dorea să devină casă pentru artiştii locali şi să fie transformată în centru de arta contemporană.

Asociaţia care s-a ocupat de candidatura Clujului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, competiţie câştigată de Timişoara, a început demersurile în 2015, cu sprijinul municipalităţii care a înaintat către Ministerul Transporturilor o cerere de preluare a clădirii de peste 1.000 de metri pătraţi, lăsată în paragină. 

Între timp, artiștii locali s-au mobilizat și au reușit să facă un parteneriat cu proprietarul clădirii - Societatea Naţională a Căilor Ferate Române (SNCFR), să cureţe și să redeschidă temporar Gara Mică ca spațiul cultural de artă, în cadrul evenimentelor "Scena Urbană" şi "Zilele Clujului". Aşadar, spaţiul a devenit scenă de teatru, sală de cinema, scenă pentru concerte şi galerie de artă pentru expoziţii de pictură. Amintim că, în 2016, proiectul tinerilor artişti de a folosi Gara Mică pentru diverse evenimente culturale s-a clasat pe locul al doilea în cadrul programului de bugetare participativă Com'On Cluj-Napoca. 

Spre surprinderea tuturor, în prezent, în clădirea Gării Mici funcţionează un supermarket. "După ce a stat nefolosită o mulțime de timp, după ce am visat-o cu toții un centru cultural sau o sală de expoziții, după ce studenții de la arte au făcut un minunat minifestival de artă aici, demonstrând capacitatea ei de se încadra în profilul cultural al orașului, ei bine după toate astea, Gara Mică a ajuns o băcănie", spune arhitectul Dan Clinci.

Gara Mică a fost construită în 1976 şi deservea staţiile de scurt-parcurs care aduceau muncitorii din sate în uzinele din zona industrială a oraşului. Traficul feroviar din Cluj-Napoca a scăzut de patru ori în ultimii 20 de ani, de la 500.000 la 130.000 de călători, aratau statisticile Regionalei CFR Cluj în 2011.

Proiectul realizării unui Centru European de Artă Contemporană (ECCA) în Cluj-Napoca nu s-a năruit, ci şi-a îndreptat atenţia spre un alt spaţiu dezafectat din oraş: fosta cazarmă militară de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. ECCA ar urma să fie inaugurat în anul 2020 sub forma unei instituții-pionier finanțată în mare parte din bani publici și cu o conducere asigurată printr-un parteneriat între operatorii locali relevanți. Va fi primul spațiu din regiune capabil să expună lucrări de anvergură, să arhiveze lucrări de artă și să testeze noi modele de curatoriat, de programare culturală și de asumare a unui rol activ ar artei în societate. Mai multe detalii AICI. 

Încă un Centru Contemporan de Artă, privat de această dată, ar urma să fie deschis în Cluj-Napoca, în 2018. Va fi amplasat într-o clădire istorică de pe strada Avram Iancu, recent reabilitată, achiziţionată de pictorul Adrian Ghenie cu 1,4 milioane de euro.

Comenteaza