Eclipsă parţială de soare invizibilă la Cluj

Eclipsă parţială de soare invizibilă la Cluj
Aproximativ 40 de clujeni au vizitat astăzi Observatorul Astronomic din Cluj pentru a putea observa fenomenul eclipsei parţiale de soare care a avut loc între orele 9.05 şi 12.07. Chiar şi aşa, clujenii nu au putut observa prea bine fenomenul, din cauza norilor de pe cer.
„Fenomenul prezent este o eclipsă parţială de soare vizibilă de pe continentul african până în Orientul Mijlociu. La noi fenomenul a debutat la ora 9.05 cu un moment de maxim în jurul orei 10.35 şi durează până la ora 12.07. Din păcate datorită platformei de nori singurul element asociat al eclipsei a fost diminuarea semnificativă a luminii zilei în jurul orei 10.30-10.45”, a declarat cercetătorul Liviu Mircea, de la Observatorul Astronomic Cluj, pentru ziuadecj.ro.

Potrivit lui, 71% din suprafaţa solară a fost acoperită de lună. „Precedenta eclipsă parţială vizibilă pentru Cluj a fost în 15 ianuarie 2010, însă ea a avut o anvergură mult mai mică. Doar 4% din soare a fost acoperat. În 20 martie 2015 va avea loc o eclipsă comparabilă cu cea de azi, iar atunci va fi acoperit 50% din soare”, a explicat Liviu Mircea. (C.PÎRVU)

Clujenii au putut observa astăzi dimineaţă, după ora 10, o întunecare mai accentuată ca în alte zile, după ce o eclipsă parţială de Soare s-a produs astăzi în România.

Eclipsa a început în estul ţării la ora 9.05 şi se va încheia după ora 12.

Eclipsa a putut fi văzută de toţi românii, gradul de acoprire maximă al Soarelui variind între 75%, în sudul şi sud-estul ţării, respectiv 78% în zona de nord-vest, conform Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu”, citat de hotnew.ro.

Faza maximă a eclipsei a fost la ora 10.35, faăt care a cauzat o luminozitate mai redusă timp de câteva zeci de minute. (O. CORNEA)
Comenteaza