Apostu rămâne în arest, iar Stoia stă departe de firmă

Apostu rămâne în arest, iar Stoia stă departe de firmă
Curtea de Apel Mureş a hotărât ieri menţinerea stării de arest preventiv în cazul lui Sorin Apostu. Nici Călin Stoia nu îşi poate relua activitatea la firma Total Trading Company SRL, pentru că nu se poate întâlni cu două subalterne, martore în procesul său.

La şedinţa de judecată care a avut loc luni, 14 mai, judecătoarea Mihaela Creţu, de la Curtea de Apel Mureş, a pus în discuţie legalitatea şi temeinicia arestului preventiv în cazul lui Sorin Apostu şi a amânat pronunţarea pentru data de 16 mai. Avocatul lui Apostu, Tiberiu Ban, a cerut înlocuirea acestei măsuri privative de libertate cu obligarea de a nu părăsi localitatea. Pe de altă parte, Călin Stoia, pus în libertate sub control judiciar de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), a cerut să i se ridice interdicţia de a lua legătura cu martorele Olga Ionuţiu, director economic şi administrator al firmei lui Stoia, Total Trading Company, şi Alina Tohotan, director de operaţiuni şi tranzacţii la Brantner-Vereş SA, întrucât doreşte să se întoarcă la muncă.

Cele două femei au fost audiate luni la Curtea de Apel Mureş. Şi această cerere a rămas în pronunţare pentru data de ieri. "Instanţa a respins cererea de înlocuire a măsurii arestului cu obligaţia de a nu părăsi localitatea în cazul inculpatului Apostu Sorin. Totodată, Curtea a respins cererea lui Stoia Călin", a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Mureş, Anuţa Duşa.

Avocaţii fostului primar al Clujului şi cel al omului de afaceri Călin Stoia vor ataca la ÎCCJ hotărârile judecătoarei de la Curtea de Apel Mureş. "Vom declara recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După ce vom vedea hotărârea şi motivele care au dus la menţinerea stării de arest, vom putea comenta şi asupra acestei decizii", a spus avocatul Tiberiu Ban, care îl reprezintă pe Sorin Apostu. Fostul primar al Clujului are recurs la ÎCCJ în 25 mai pentru o altă solicitare care i-a fost respinsă de Curtea de Apel Mureş, fiind vorba de o cerere de liberare sub control judiciar pe care în 4 mai judecătoarea Mihaela Creţu a apreciat-o ca nefondată. Cu toate că acest recurs urma să fie judecat la Bucureşti în 11 mai, avocatul Gheorghiţă Mateuţ, celălalt apărător al lui Apostu, a invocat faptul că dosarul complet al cauzei nu a ajuns pe masa magistraţilor din capitală, astfel şedinţa de judecată s-a amânat pentru data de 25 mai. "Am constatat cu stupoare că în aşa-zisul dosar se aflau doar hotărârea Curţii de Apel Mureş din 4 mai (prin care se respinge cererea de liberare sub control judiciar - n. red.), cererea de liberare şi declaraţia inculpatului. Aşa ceva nu mi s-a mai întâmplat. Prin urmare, nu s-a putut judeca recursul, pentru că fără dosar complet nu se poate", a explicat avocatul Gheorghiţă Mateuţ pentru ZIUA de CLUJ.

Pe de altă parte, avocatul lui Călin Stoia, Sergiu Bogdan, a spus că, deşi din punct de vedere legal nu este reglementată expres o cale de atac pentru respingerea modificării unei interdicţii care a fost dispusă ca obligaţie prin liberarea sub control judiciar, există posibilitatea de a face recurs la instanţa supremă. "Având în vedere jurisprudenţa, există cale de atac. Probabil vom uza de aceasta. Decizia de a i se respinge cererea mi se pare absurdă, am cerut să se ridice interdicţia de a lua legătura cu doi martori, care au fost deja audiaţi. Încă nu am văzut motivarea, poate se apreciază că instanţa nu este competentă, întrucât Stoia a fost eliberat în urma recursului la ÎCCJ", a spus Sergiu Bogdan. Potrivit articolului 141, Cod de procedură penală, "încheierea prin care prima instanţă sau instanţa de apel respinge cererea de revocare, înlocuire sau încetare de drept a măsurii preventive nu este supusă niciunei căi de atac". În cazul lui Călin Stoia s-a cerut o modificare a unei obligaţii pe care judecătoarea Mihaela Creţu a apreciat-o în şedinţa de luni ca "înlocuire a măsurii preventive".


Sorin Apostu vrea libertate pentru "stricta aflare a adevărului"

Sorin Apostu a declarat luni, la ultimul cuvânt, în faţa judecătoarei Mihaela Creţu că este "primul interesat în aflarea adevărului", expresie pe care a folosit-o şi în faţa Curţii de Apel Cluj la vremea când procesul nu era încă strămutat la Mureş. "Nu vreau să influenţez martorii, nici un martor nu are o declaraţie care să-mi fie nefavorabilă. E o întrebare pe care mi-o pun de şase luni (de când se află în arest - n. red.): ce ar fi dacă nu ar exista o lege a administraţiei publice, care ne obligă la semnarea unor recomandări? Mă voi prezenta la toate termenele stabilite de dumneavoastră, dar nu pentru a-mi reabilita cariera în administraţie şi politică, ci pentru stricta aflare a adevărului", a spus Apostu. La acelaşi termen, directorul RATUC, Liviu Neag, martor în acest proces, a recunoscut în faţa instanţei că Sorin Apostu i-a recomandat-o pe Aspazia Droniuc pentru încheierea unui contract de asigurare a parcului auto al regiei, iar Andreea Tohotan, director de operaţiuni şi tranzacţii la Brantner-Vereş SA, a spus că deşi unul dintre colegii săi a încercat să obţină fără succes o recomandare de la Primăria Cluj-Napoca în vederea participării la o licitaţie în Argeş, Călin Stoia a obţinut-o în două zile.

 

 

Etichete
Comenteaza