11 proiecte pentru amenajarea Someşului în Cluj. Participanţi din ţară şi din străinătate

11 proiecte pentru amenajarea Someşului în Cluj. Participanţi din ţară şi din străinătate
Un număr de 11 proiecte (din ţară şi din străinătate) au fost depuse în cadrul concursului de soluţii pentru amenajarea Someşului, conform surselor ZIUA de CLUJ. Câştigătorul va fi anunţat în 2 octombrie 2017.

Proiectele au trecut de comisia tehnică şi în prezent se află în etapa de jurizare. De menţionat este faptul că membrii juriului se află la Cluj-Napoca şi în cursul zilei de joi au vizitat culoarul Someşului (au fost şi pe Cetăţuie pentru a putea vedea râul de sus şi chiar şi în Parcul Armătura) pentru a se familiariza cu tema concursului de soluţii. Ei vor fi prezenţi şi luni, 2 octombrie 2017, la evenimentul oficial în care va fi anunţat câştigătorul concursului de soluţii pentru Someş. 

Concursul a fost lansat oficial în iunie 2017, când a fost publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Este gestionat de Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România (OAR). 

„Complexitatea specifică pe care o presupune relația orașului cu „Someșul viitorului" într-o perspectivă pe termen lung a determinat promotorul să organizeze acest concurs care vizează valorificarea avantajelor pe care prezenta râului le aduce orașului, prin remodelarea conceptuală a frontului la apa, evidențierea valorii sale peisajere și ecologice și, totodată, identificarea vocației acestui ax natural al orașului de a transforma spațiile urbane pe care le parcurge prin dezvoltarea de funcțiuni specifice vecinătății cursului de apă", arăta OAR la momentul lansării concursului. 

Un aspect foare important este componenţa juriului. În acesta se regăsesc specialişti români, dar şi patru străini. Este vorna despre un reputat austriac, Dietmar Steiner, membru în numeroase jurii şi care a predat la Barcelona, Berlin, Boston (Harvard, MIT), Buenos Aires, Chicago, Hangzhou, Helsinki, Londra, Los Angeles şi multe alte universităţi din lumea întreagă.

Alături de Steiner, în juriu se află şi Alexandre Sorrentino, din Franţa, consultant de training pentru proiecte urbane şi profesor de relaţii internaţionale la L'Ecole de Sciences Politique. În juriu mai sunt arhitecţii Darko Palic, din Serbia, Alfonso Vegara, din Spania, Nicolas Triboi, din România, Ildiko Mitru, din România, dar şi Ligia Subţirică, fostul arhitect şef al municipiului, şi Claudiu Salanţă, arhitectul şef al judeţului.

Promotorul concursului este Primăria Municipiului Cluj-Napoca, administratorul obiectivului si proprietarul zonelor care vor face obiectul investiției, urmând să devină beneficiarul proiectului contractat in urma acestui concurs. Organizatorul concursului este Ordinul Arhitecților din România prin Filiala Teritorială Transilvania, în parteneriat cu Ordinului Arhitecților din România.

Vor exista trei tipuri de intervenţii pe malul Someşului, a explicat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul primăriei. „Vor fi intervenţii minimale pe anumite sectoare, apoi, în zonele unde primăria are proprietate, s-ar putea să fie nevoie de investiţii substanţiale de la bugetul local, de 5 până la 15 milioane de euro de la bugetul local, dar e prematur să discutăm despre sume. A treia categorie sunt investiţiile private, pentru că proiectul se va materializa şi în planuri urbanistice zonale şi va obliga privaţii să se ralieze la viziunea de dezvoltare propusă", a subliniat Cîmpean.

MAI MULTE DETALII DESPRE CONCURSUL DE SOLUŢII PENTRU SOMEŞ AICI 

OAR a respectat cu ocazia acestui concurs regulamentul Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor, care prevede ca o parte dintre membrii juriului să fie străini şi ca numele celor din juriu să rămână secret până la lansarea oficială a concursului. Municipalitatea va achita onorariul pentru fiecare membru al juriului, respectiv cheltuielile de transport, cazare şi masă pentru fiecare jurat.

Premiul I - contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 1.577.345 RON, fără TVA (curs BNR din data de 13.12.2016)
Premiul II - 60.000 RON
Premiul III - 30.000 RON
Mențiune specială - 15.000 RON

VEZI ŞI Someşul navigabil la Cluj. Un test marca Someş Delivery FOTO

Comenteaza