33 de ani de la Revoluție! Ceremonie la Cluj-Napoca pentru ziua de 21 Decembrie 1989

33 de ani de la Revoluție! Ceremonie la Cluj-Napoca pentru ziua de 21 Decembrie 1989
| Foto: Facebook/Radu Muresan

Miercuri, 21 decembrie 2022, militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, vor participa la ceremonia militară și religioasă dedicată „Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România”.

Astfel, astăzi, începând cu ora 12:00, militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, vor participa la ceremonia militară și religioasă dedicată „Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România”, care se va desfășura la Monumentul din Cimitirul Eroilor. 

Programul evenimentului va include o slujbă religioasă, depuneri de coroane de flori, precum și defilarea gărzii de onoare. Detașamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Batalionului 7 APR ,,General Vasile Danacu” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

21 Decembrie 1989, ziua Revoluției de la Cluj

La Cluj-Napoca, scânteia Revoluției a izbucnit în ziua de 21 decembrie 1989, imediat după mitingul de la Bucureşti al lui Nicolae Ceauşescu, întrerupt de huiduielile mulţimii.

Muncitorii care au ieşit din schimbul întâi de la Combinatul de Utilaj Greu (CUG) s-au adunat în faţa întreprinderii, unde s-au întâlnit cu cei care ar fi urmat să intre în schimbul al doilea şi au pornit împreună spre centrul oraşului, pe drum alăturându-li-se alte persoane.

Ajunși în zona centrală, oamenii au fost așteptați de militarii care au primit ordin să înăbușe orice revoltă. Clujenii nu s-au lăsat intimidați, astfel că soldaților li s-a spus să tragă. Și au tras - în Piaţa Libertăţii, la Astoria, Fabrica de Bere și în Piața Mărăști.

Punctul zero al Revoluţiei de la Cluj-Napoca a fost, însă, fost Piaţa Libertăţii - acum Piaţa Unirii, unde un grup de 10-15 persoane, condus de actorul Călin Nemeş, a declanșat revolta. Călin Nemeș i-a chemat pe trecătorii din piaţă să se solidarizeze cu timişorenii, strigând "Timişoara, Timişoara", iar la apariţia militarilor şi-a desfăcut haina şi s-a îndreptat spre aceştia.

Apoi, militarii au început să tragă, atunci fiind înregistraţi primii morţi şi răniţi ai Revoluţiei clujene, printre răniţi fiind şi Călin Nemeş. În 21 decembrie 1989, în oraş au murit 26 de persoane, iar alte câteva zeci au fost rănite.

Comenteaza