450.000 obiecte istorice zac în subsolul Muzeului de Istorie

450.000 obiecte istorice zac în subsolul Muzeului de Istorie
Zeci de mii de exponate zac în subsolul muzeului de istorie din Cluj-Napoca, din cauză că acesta e închis de ani de zile. Prefectul Vuşcan a coborât în subsol ca să vadă obiectele şi acum spune că va încerca să discute cu factorii de decizie pentru a debloca situaţia.

Prefectul Gheorghe Vuşcan a mers ieri la Muzeul de Istorie pentru a se informa despre statutul instituţiei de cultură, în contextul demersurilor pentru dobândirea de către Cluj-Napoca a titlului de Capitală Culturală Europeană.

Vuşcan s-a întâlnit cu echipa de conducere a Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi a discutat despre situaţia critică în care funcţionează această instituţie de cultură, respectiv despre modalităţile de finalizarea a procesului de reamenajare muzeală demarat în anul 2009 şi care a fost abandonat după câteva luni, în februarie 2010, din cauza unui litigiu de natură juridică.

Valoarea proiectului, cu finanţare din partea Ministerului Culturii, se ridica la acea vreme la suma de 13 milioane euro, din aceşti bani fiind cheltuiţi 7 milioane lei, pentru lucrări de împachetare şi mutare a exponatelor, de eliberare a sălilor muzeale, precum şi de iniţiere a noului concept de reamenajare muzeală. În urma unor contestaţii, Camera de Conturi Cluj şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice au sesizat instanţa competentă cu privire la problemele constatate, instanţa urmând a se pronunţa asupra legalităţii contractului şi a decontării lucrărilor efectuate în urmă cu cinci ani.


În prezent aproximativ 450.000 de obiecte şi exponate de mare valoare pentru cultura transilvană, şi nu numai, sunt păstrate în condiţii improprii în demisolul şi subsolul clădirii, astăzi funcţionând doar mici expoziţii cu caracter temporar.

O dată ajuns în clădire, Vuşcan a constatat că multe săli au o altă destinaţie decât cea de expoziţie, în urma unei înţelegeri existente între Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai".

Vezi aici situaţia muzeului şi ce soluţii există

Comenteaza