A şasea dumică de proteste în centrul Clujului FOTO

A şasea dumică de proteste în centrul Clujului FOTO
Circa 1.000 de persoane s-au adunat până acum în Piaţa Unirii din centrul municpiului Cluj-Napoca, pentru a protesta împotriva exploatării aurifere de la Roşia Montană. După plecarea din piaţă coloana de protestatari a devenit mult mai mare, numărul participanţilor depăşind 2.500.

Începerea anului universitar s-a făcut simţită şi în Piaţa Unirii. Din cei circa 1.000 de protestari care au venit în piaţă până la această oră, majoritatea sunt studenţi şi tineri. Studenţii au venit direct din campusuri. Lumea scandează "Uniţi, salvăm Roşia Montană" şi "Nu cianură, ci educaţie". De data aceasta, mulţimea de protestatari urmează să se îndrepte spre cartierul Grigorescu. 

UPDATE (18:44) Puţin după ora 18 protestatarii s-au pornit din Piaţă înspre Grigorescu. Anterior, mai mulţi studenţi şi lideri ai manifestanţilor au luat cuvântul, adresând diferite îndemnuri: "Sunt Oana, jurnalistă şi studentă încă, astăzi am simţit în Piaţă în sfârşit ceva deosebit. Când m-am alăturat campaniei de salvare a Roşiei Montante nu înţelegeam de ce mă întreabă unii de ce te implici, de ce îţi pasă. Mi se pare firesc să îţi pese, iar când vorbiţi cu colegii voţştri spuneţi-le ce aţi simţit aici, entuziasm şi speranţă", a transmis de la microfon Oana.

Un alt tânăr, Bogdan, i-a îndemnat pe cei prezenţi să fie cât mai informaţi cu privire la problema Roşia Montană, încât să-şi poată susţine cât mai bine, atunci când sunt întrebaţi, punctul de vedere.

Alţi vorbitori au făcut apel la solidaritate şi la sensibilizarea polictienilor prin presiunea străzii. Reprezentantul unei organizaţii studenţeşti le-a mulţumit colegilor săi care s-au alăturat protestului şi a subliniat că pe lângă a apăra drepturile studenţilor organizaţiile de acest fel sunt receptive şi la semnalele date în societatea românească.

Înainte de a pleca din piaţă manifestanţii au intonat un cântec cu refrenul "Că ce dacă-i lungă calea / Împreună vom lupta", respectiv deja celebrul "Lăsaţi aurul în munţi, îi şade bine aşa".

Dacă în jurul orei 17.30 numărul celor prezenţi în Piaţa Unirii era unul sub aşteaptări, la un moment dat manifestanţii fiind acoperiţi de boxele de la Zilele Economiei Germane, eveniment ce s-a deesfăşurat în două corturi din Piaţa Unirii, la plecarea din Piaţă protestului s-au alătura numeroase persoane.

Potrivit estimărilor jandarmilor la momentul după plecaeea din Piaţă numărul protestatarilor a urcat la peste 2.500. Spre deosebire de alte protste de această dată manifestarea, în special cea din Piaţa Unirii, a avut un aer mult mai propunţat tineresc, studenţesc. Tinerii au purtat pancarte precum "Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi", "Au ieşti studenţii-n stradă pentru Roşia Montană", "Roşia nu uita, studenţii-s de partea ta" şi "Suntem tineri şi ne pasă, luptăm pentru ţara noastră".

De asemnea scandările sau îndemnurile vorbitorilor au fost mai direcţionate spre educaţie, fiind rostită inclusiv ideea "6% nu redevenţă pentru statul român, ci pentru educaţie".

Amintim, de la începutul lunii septembrie mai multe acţiuni de protest împotriva proiectului minier, pe bază de cianuri, de la Roşia Montană au avut loc, în special duminica, în centrul Clujului, astăzi fiind consemnată cea de-a şasea duminică de proteste.

 

Comenteaza