Albumul #rezist. Cât costă cartea care documentează cele mai mari proteste din ultimii 27 de ani

Albumul #rezist. Cât costă cartea care documentează cele mai mari proteste din ultimii 27 de ani
Albumul “#rezist. Proteste împotriva OUG 13/2017”, realizat cu sprijinul oferit de numeroşi fotografi din ţară şi din străinătate, de jurnalişti, analişti şi oameni de cultură, este disponibil în librării şi online.

Textele cuprinse în carte sunt semnate de Vintilă Mihăilescu, Andrei Oişteanu, Paula Herlo, Mircea Toma, Dragoş Bucurenci, Ioana Popescu, Liviu Papadima şi Cristian Şimonca, anunţă editura Curtea Veche Publishing.

În aproape 200 de pagini şi 150 de fotografii, cartea documentează protestele care au avut loc atât în România, la Bucureşti, Sibiu, Iaşi sau la Cluj, cât şi în diaspora.

Mesajele din timpul protestelor, irepetabile, intransigente, oneste, inteligente, subtile, de un umor irezistibil, arată că ne-am despărţit, pentru totdeauna, de vremurile în care, la demonstraţii, se agitau mesaje scrise de alţii cu litere albe lipite pe un fundal de pânză roşie. Adunate într-o carte, ele devin nişte instantanee din 2017, care le arată scepticilor că o nouă generaţie de cetăţeni manifestă altfel decât se făcea, cu îndârjire, naivitate şi chiar cu ură, la începutul anilor 1990.

"Necesitatea arhivării acestor imagini, mesaje şi opinii este dincolo de orice îndoială. Cunoaşterea istoriei nu ar fi posibilă în absenţa unui suport material care să păstreze vie memoria celor întâmplate. Am considerat că apariţia acestui album trebuie să urmeze cât mai repede evenimentelor petrecute în ianuarie şi februarie, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, ba chiar în diaspora, pentru a surprinde autenticitatea extraordinarei stări de spirit a celor mai ample manifestaţii postdecembriste. Generaţiile viitoare au nevoie de asemenea mărturii, deoarece astfel se vor putea raporta la aceste evenimente ca la un moment constitutiv al istoriei lor", declară Iren Arsene, director general Curtea Veche Publishing.

"Acum, vechii golani au nepoţi, tinerii din 2012, cei «indignaţi» de Roşia Montană din 2013 sunt familişti. S-au maturizat cu toţii şi şi-au construit o cultură coerentă a revoltei, care nu se mai uită, care nu mai este reversibilă. O nouă generaţie, vizibilă pe multiple planuri, a capitalizat aceste experienţe şi a învăţat să le exprime, solidar. Creativitatea este o trăsătură definitorie a acestei culturi", spune Vintilă Mihăilescu.

Fotografii care au contribuit la această carte sunt Călin Ardeleanu, Vitalie Brega, Dragoş Bucurenci, Adi Bulboacă, Alexandra Marta/ Améliegraphie, Eli Driu, Andrei Dăscălescu, Dacian Foldi, Cătălin Georgescu, Dora Marian, Dragoş Ştefan Măntoiu, Ilie Micuţ-Istrate, Anda Ignat, Ovidiu Moisin, Barna Némethi, Cristian Panţuş, Cristian Păun, Alexandru Socol, Cristian Tudose, Alexandru Urdaş, Cristian Vasile. De asemenea, fotojurnaliştii Adrian Cuba, Constantin Duma, Silviu Matei, Simion Mechno, Alex Micsik, Cristian Nistor, Isabela Paulescu, Grigore Popescu, Radu Tuţă au contribuit la realizarea cărţii.

Fiind un demers civic, profitul rezultat din vânzarea cărţii va fi donat de Curtea Veche Publishing organizaţiei nonguvernamentale Funky Citizens, care desfăşoară proiectul factual.ro, primul site de fact-checking pe politicile şi declaraţiile publice din România, cu scopul de a-i motiva pe cetăţenii români în a-şi dezvolta gândirea critică.

Albumul poate fi achiziţionat din magazinul online www.curteaveche.ro la preţul de 30 lei şi va fi disponibil începând cu data de 3 martie în librăriile din ţară şi la partenerii online.

 

Comenteaza