Foto Amintiri din Cluj / Cum arăta strada Barițiu pe vremea când Canalul Morii era descoperit

Amintiri din Cluj / Cum arăta strada Barițiu pe vremea când Canalul Morii era descoperit
strada Baritiu
strada Baritiu
strada Baritiu

Arhitecții clujeni au decis să readucă Canalul Morii pe strada George Barițiu.

Strada George Barițiu din Cluj-Napoca a suferit multe transformări în ultima sută de ani. Firicelul de apă care traversează Clujul și care, odinioară, alimenta 12 mori construite de-a lungul cursului său - de unde i se trage și numele de Canalul Morii, era descoperit și dădea viață și culoare străzii. Sunt deja zeci de ani de când sursurul apei a fost înlocuit cu zgomotul motoarelor turate pe asfalt, canalul fiind îngropat sub dale de beton.

Asta s-a întâmplat la finalul anilor ’80, odată cu introducerea tramvaielor pe strada Barițiu. Atunci s-a dispus acoperirea Canalului Morii pe două treimi din stradă. A rămas neacoperită doar porțiunea de la Palatul Poștei și Palatul Telefoanelor, aceasta fiind amenajată cu vegetație ornamentală joasă. În scurt timp, acest spațiu a dispărut din pricina extinderii Palatului Poșetei cu un nou corp de clădire.

Dar sunt șanse ca lucrurile să fie cât de cât reparate! Arhitecții care vor amenaja Parcul I. L. Caragiale propun decopertarea parțială a Canalului Morii lângă parc și reamenajarea acestuia.

Licitaţia pentru execuţia lucrărilor ar urma să fie lansată în 2021. Valoarea proiectului este de 25 de milioane de lei (5.1 milioane euro), dar municipalitatea speră să primească bani europeni în cadrul următorului exerciţiu financiar. (Detalii AICI)

Comenteaza