ANCHETĂ după ce un deputat din Ungaria a vorbit despre "spânzurarea" unei jurnaliste de la Radio România

ANCHETĂ după ce un deputat din Ungaria a vorbit despre "spânzurarea" unei jurnaliste de la Radio România
| Foto: Getty Images

Poliţiştii din Mureş s-au autosesizat după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora reprezentantul unui partid extremist din Ungaria ar fi ameninţat o jurnalistă de la Radio România.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş anunţă, vineri după-amiază, că poliţiştii s-au autosesizat după ce în spaţiul public au apărut informaţii referitoare la declaraţiile unui politician din Ungaria la adresa unei jurnaliste din Mureş.

”(…) Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Mureş s-a sesizat din oficiu cu privire la o infracţiune de ameninţare, referitor la persoana vătămată, jurnalist la Radio Târgu Mureş. În continuare, se efectuează cercetări, pentru a se stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii evenimentului”, a transmis IPJ Mureş, conform News.ro.

Aflat la Sfântu Gheorghe, politicianul Barna Bartha, deputat al partidului extremist Patria Noastră, formaţiune cu reprezentare în Parlamentul maghiar, ar fi ameninţat-o pe jurnalista Boróka Parászka, redactor la Radio Târgu Mureş, numind-o „ticăloasă” şi afirmând că „astfel de oameni ar trebui spânzuraţi şi eliminaţi din cadrul comunităţii maghiare”, se arată pe site-ul romania-actualitati.ro.

Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democraţiei, ale statului de drept, declaraţiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică şi tolerantă.

În mesajul său, acesta spune: „…puteţi să o vedeţi pe Parászka Boróka, o puteţi auzi la Radio Târgu-Mureş. Păi dacă maghiarii nu sunt în stare să spânzure astfel de oameni, să îi elimine dintre ei, să nu ne mirăm că am ajuns unde suntem”.

Politicianul a adăugat: „asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”.

Aprecierile au fost făcute în cadrul unei întâlniri organizate la Sfântu Gheorghe, unde politicianul maghiar a fost prezent. O înregistrare audio difuzată de un jurnalist aflat la întâlnirea de la Sfântu Gheorghe probează faptul că, pe lângă aprecierile xenofobe la adresa etniei rrome şi a comunităţii evreieşti, este menţionat şi numele jurnalistei de etnie maghiară, angajată a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Comenteaza