Foto Angajaţii din Sănătate, protest în faţa Prefecturii Cluj

Angajaţii din Sănătate, protest în faţa Prefecturii Cluj
Angajaţii din Sănătate, protest în faţa Prefecturii Cluj
Angajaţii din Sănătate, protest în faţa Prefecturii Cluj
Angajaţii din Sănătate, protest în faţa Prefecturii Cluj
Angajaţii din Sănătate, protest în faţa Prefecturii Cluj

10.000 de oameni participă la protestul Sanitas din faţa Palatului Victoria (Bucureşti), nemulţumiţi de reducerile salariale cauzate de plafonarea sporurilor. Un protest a avut loc şi la Cluj-Napoca, în faţa Prefecturii.

În ultima săptămână, angajaţii Institutului Inimii din Cluj-Napoca au protestat în curtea instituţiei. Colegii lor medici s-au solidarizat cauzei. Au mers şi în faţa Prefecturii Cluj, alături de colegi din Oradea, Zalău sau Târgu Mureş. 

Ce spune sindicaliştii de la Bucureşti 

"Sunt scăderi uriaşe. Unele merg de la 500 de lei până la 1.100 de lei. Sunt schimbări uriaşe din cauza neîncadrării în acel 85%, mulţi nici nu pot atinge pragul de 55-85%. Toţi le ştiu pe toate, dar nimeni nu înţelege nimic, iar vinovaţii de serviciu sunt cei care luptă pentru oameni. (...) Atunci când noi am cerut ca legea să fie modificată, nu cum ne doream noi, ci cum trebuia să fie la acel moment, nu a fost făcută. Cerem creştere salarială pentru toţi colegii noştri din sistemul de sănătate. (...) Păcat de lege, că am ajuns astăzi să spunem că mai bine nu eram de acord cu această creştere salarială. Este extrem de complexă şi este un haos total", spunea Leonard Bărăscu, preşedintele Sindicatului Sanitas, după luarea deciziei de organizare a protestelor.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, transmite, în contextul protestelor Sanitas din faţa Palatului Victoria, că nu s-a putut ajunge la o soluţie cu sindicatele în ceea ce priveşte regulamentul de sporuri, iar dacă nu era asumat cel discutat, fără anexa 10, nu se puteau plăti sporurile în aprilie.  Mai multe AICI.

Ministerul Muncii transmite că salariile angajaţilor pe funcţii similare din alte sectoare de activitate sunt, în prezent, mult mai mici decât cele din Sănătate şi că acestea se vor egaliza abia la aplicarea definitivă a legii, în anul 2022.

Angajaţii din sănătate susţin că pe 11 mai vor ieşi în stradă într-o grevă generală. 

Comenteaza