Artiştii iluminează Clujul de sărbătorile de iarnă. Prima instalaţie aparţine rusului Leonid Tishkov

Artiştii iluminează Clujul de sărbătorile de iarnă. Prima instalaţie aparţine rusului Leonid Tishkov

După concursurile pentru iluminatul festiv din  Piața Mihai Viteazu (“Snowballs”), bulevardul Eroilor (“Beatrix”) și strada Mihail Kogălniceanu (“Forest Spirits”), urmează circuitul de instalații de lumină, o expresie artistică în premieră pentru Cluj-Napoca.

Este vorba despre iniţiativa celor de la  Lights ON, care îşi propun acum să plaseze operele unor artiști români și străini în zone centrale din oraș, invitând astfel publicul clujean să le descopere în această iarnă.

Prima instalație anunțată este poemul vizual semnat de artistul rus Leonid Tishkov “Private Moon”. Ea spune povestea unui corp ceresc găsit pe pământ de un bărbat care a decis să-și împartă viața cu ea. Astfel că luna a circulat peste tot alături de Leonid Tishkov, însă în noiembrie ajunge pentru prima oară la Cluj-Napoca, împreună cu expoziția foto dedicată tuturor locurilor pe care le-a vizitat. Același artist ne va face legătura cu cerul prin instalația “Endless Column”, inspirată de Coloana Fără de Sfârșit (Infinitului) a lui Constantin Brâncuși, și prin “Fallen Star” și “Red Sun”, instalații omagiale dedicate artistului suprarealist belgian Rene Magritte.

În fiecare seară, tururi ghidate gratuite conduse de ghizii Cluj Guided Tours vor porni din Piața Unirii și vor conecta aceste instalații, scoțând la iveală caracterul unic al luminii în fiecare poveste.

Concurs de iluminat festiv pentru Piaţa Avram Iancu din Cluj

Amintim că, concursul de soluţii pentru iluminat festiv de anul acesta vizează Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca. Tema concursului "Lights ON" din acest an este Centenarul, iar proiectul câştigător - "Swing the light" -  este semnat de Eszter Szoke și Katalin Tanczos. Premiul constă în acordarea sumei de 1.000 de euro și în implementarea soluției propuse de aceștia. Aceeași echipă de arhitecți a câștigat competiția și în 2016 cu proiectul "Forest Spirits" implementat pe strada Mihail Kogălniceanu.

Juriul care a desemnat soluția câștigătoare a fost alcătuit din Daniela Maier (președintele Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania și fondatorul Scenei Urbane), Denisa Curte (artist vizual - sculptor), Daniel Dranca (șeful biroului “Iluminat Public și Eficiență Energetică” al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca), Eugen Pănescu (arhitect și co-fondator al biroului Planwerk), Vlad Cupșa (fotograf) și Andi Daiszler .

Aceștia au luat în calcul toate planșele depuse, nici una nefiind descalificată, și au apreciat, în primul rând, caracterul original, sustenabilitatea proiectelor tradusă în posibilitatea nu doar de replicare în anii următori, ci și de reutilizare în alt spațiu, precum și fezabilitatea din punct de vedere tehnic. Astfel, dintre cele 5 proiecte depuse, s-au ales două finaliste, “Vârtejuri în timp” - propus de Alexandru Pomazan și ”Swing with light”, ulterior declarat câștigător. Soluția câștigătoare se încadrează în bugetul de implementare de 150.000 lei + TVA, implementare de care se va ocupa ulterior autoritatea publică.

“Swing with light” scoate în evidență caracterul jucăuș al sărbătorilor de iarnă ca motiv principal al unirii între oameni, atât ca simbolistică a Centenarului, cât și ca simbolistică a unității familiei. Într-un cadru cunoscut tuturor joaca își poate face loc spre deliciul celor mici și celor mari deopotrivă atrași de familiaritatea unui element cunoscut tuturor, leagănul, dar și de modernitatea implementării (folosind lumina ca simbol).

De asemenea, amintim faptul că Lights ON are loc anul acesta şi la Timișoara. Petra Popa va implementa proiectul "La Pas" pe strada Mărăşeşti. 

Comenteaza