Aşii discursurilor s-au întâlnit la Cluj GALERIE FOTO

Aşii discursurilor s-au întâlnit la Cluj GALERIE FOTO
Competiţia de discursuri umoristice şi improvizate a avut loc la Cluj Napoca, marţi, cu începere de la ora 19:00 la Casino Chios, din Parcul Central.

Concursul s-a desfăşurat pe mai multe secţiuni: discursuri improvizate în limba română şi engleză şi discursuri umoristice pregătite în limba română şi în limba engleză.
 
“Concursul de marţi e de la cel mai început nivel, este concursul doar pe club la care participă doar membrii din clubul Toastmasters Cluj. A avut patru secţiuni. Primii doi câştigători de la fiecare secţiune vor  merge mai departe pe faza pe zonă, unde vor participa şi cluburile din Moldova: Suceava şi Iaşi, care se va ţine la finalul lunii septembrie.

Primii doi clasaţi de acolo, la fiecare din cele patru secţiuni, vor merge la faza naţională, unde se vor duela cu vorbitori din toată ţara. La faza naţională se opresc concursurile în română, pe când cele în engleză merg mai departe la faza internaţională care va avea ultima etapă în noiembrie, la Frankfurt, unde se va decide cine este noul campion european la discursuri umoristice şi discursuri improvizate în engleză”, a spus preşedintele Toastmasters Cluj, Ovidiu Oltean. 
 
Câștigătorii concursului local


Improvizate română: 1. Adela Mureșan, 2. Radu Ilieș, 3. Radu Andreica
Improvizate engleză: 1. Adela Mureșan, 2. Ovidiu Oltean, 3. Radu Ilieș
Discursuri umoristice română: 1. Cătălina Bogdan, 2. Radu llieș, 3. Carmina Stejar
Discursuri umoristice engleză: 1. Ovidiu Oltean, 2. Adela Mureșan
 
Toastmasters Cluj s-a înfiinţat în 2010. În prezent sunt 38 de membri activi înregistraţi, iar şedinţele se desfăşoară cu 45 de persoane pentru că în fiecare săptămână sunt între cinci şi opt oameni noi care vin, unii odată, alţii de două ori.

Înscrierea în club presupune achitarea unei cotizaţii de 400 de lei pe un an în cadrul căreia intră toate trainingurile, manualele şi şedinţele. Cei din Cluj se întâlnesc săptămânal la Hotelul Central. Pot deveni membri persoanele de la 18 ani în sus, participarea fiind gratuită. 
 
“O şedinţă este formată din trei secţiuni. În prima parte a întâlnirii are loc secţiunea de discursuri pregătite, unde trei membri Toastmasters îşi susţin un discurs pe care l-au pregătit de acasă. Urmează secţiunea de discursuri improvizate, unde absolut oricine, chiar dacă este membru sau nu poate, poate să iasă în faţă şi să susţină un discurs ad-hoc de două minute.

Partea a treia este secţiunea de evaluări, unde fiecare persoană care a ieşit în faţă este evaluată pe baza obiectivelor pe care le-a avut la lecţia pe care a susţinut-o. În cadrul acestei secţiuni avem şi nişte evaluatori mai speciali cum ar fi numărătorul de "ă"-uri care este atent la fiecare "ă" sau pauză de vorbire. Avem un gramatician care urmăreşte expresiile corecte sau plăcute folosite de către vorbitori şi un cronometru care ţine cont de minutele scurse în cadrul fiecărui discurs”, explică Oltean. 
 
Misiunea acestei activităţi este de a-i ajuta pe oameni să-şi dezvolte abilităţie de comunicare şi de leadership pentru ca ei să se dezvolte personal, profesional şi pentru a le creşte încrederea în sine. 
 
“Prin tot ceea ce învăţăm aici putem să aplicăm în viaţa de  zi cu zi în momentul în care organizăm evenimente, când suntem nevoiţi să ţinem prezentări la serviciu, în faţa colegilor, în momentul în care firma ne trimite să ţinem o prezentare de vânzări sau pur şi simplu să ne facem compania cunoscută în anumite medii. Nu în ultimul rând, ne creşte încrederea de sine în tot ceea ce facem zi de zi pentru că venim în faţa oamenilor şi vorbim şi acesta e un adevărat test”, spune preşedintele clubului clujean.

Primul club din România a apărut în Timişoara, iar ca istorie internaţională a apărut în 1924 în California (SUA). La nivel internaţional sunt 250.000 de membri, 40.000 de cluburi în 120 de ţări.

Există două campionate mondiale: unul de discursuri umoristice, toamna, şi unul de discursuri pregătite care se desfăşoară primăvara sau vara. Câştigătorii concursurilor europene sau mondiale nu mai au dreptul să participe la alte concursuri, dar sunt încurajaţi să-i înveţe pe alţii pentru a ajunge şi ei la nivelul respectiv.

Comenteaza