Au 80 de ani şi vin la Cluj ca să cânte în singurul cor bărbătesc din ţară, vechi de aproape 100 de ani VIDEO

Au 80 de ani şi vin la Cluj ca să cânte în singurul cor bărbătesc din ţară, vechi de aproape 100 de ani VIDEO
Cel mai vechi cor din ţară, cu o tradiţie de aproape 100 de ani, concertează la Cluj. A fost o istorie a românilor prin cântec, în parcul central.

De Ziua Limbii Române, Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare (Maramureş) a venit la Cluj, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, cu veste şi clopuri, în formulă redusă - corul numără, în mod normal, 80 de bărbaţi, iar la Cluj au venit 40.

Unul dintre bărbaţi e în cor de mai bine de 55 de ani - Nistor Cristea are 75 de ani - iar un altul, cel mai în vârstă dintre cei veniţi la Cluj, e în cor din '50. Acum, Vasile Chira are 80 de ani. Au susţinut concerte şi în afara ţării. "Am umblat toată Europa", spune unul dintre ei, "în celălalt regim am fost în Polonia, în Germania, Elveţia, Italia, Franţa, în Madrid am mai fost".

"Prin cor  poţi exprima ce vrei şi ce trebuie şi ce-i bine", spune Vasile Chira, întrebat ce l-a făcut să rămână în cor atâtea decenii.

Corul bărbătesc din Finteuşu Mare a fost fondat  în 1918. "Erau bunicii noştri, şi acum în cor cântăm cu nepoţii noştri", spune Cristea, care cântă în cor alături de doi dintre nepoţii săi.

În urmă cu doi ani corul participa la preselecţia competiţiei "Românii au talent", unde au ajuns în semifinală, şi, ca un detaliu interesant, în vreme ce corul îşi susţinea recitalul în parcul central, la câteva sute de metri mai departe, la Casa de Cultură a Studenţilor, juriul aceleiaşi competiţii se pregătea să audieze un nou lot de talente.
Corul a cântat prima dată chiar la Marea Unire, în 1 decembrie 1918, în Şomcuta Mare - "Pe-al nostru steag e scris Unire" a răsunat atunci din zeci de guri ale corului.

Vezi un scurt fragment din recitalul susţinut de cel mai vechi cor din România, în parcul central din Cluj:

Comenteaza