Audi, în topul maşinilor de lux furate în Cluj

Audi, în topul maşinilor de lux furate în Cluj
Maşinile Audi sunt primele vizate de hoţii de maşini profesionişti, care le fură, la comandă, pentru piese de schimb. Săptămâna trecută, o tânără proprietară a unui Audi a fost ameninţată cu cuţitul în parcarea unui mall.
Autovehiculele cu mărci Audi şi Volkswagen (VW) sunt principala “categorie de lux” vizată de spărgătorii de maşini, spun poliţiştii clujeni. Audi-urile sunt furate la comandă, pe filieră naţională şi internaţională şi, cel mai adesea, sunt dezmembrate pentru piese de schimb. Bărbatul dat în urmărire generală pentru că a ameninţat cu cuţitul o femeie în parcarea Iulius Mall în urmă cu câteva zile încerca să îi fure Audi-ul.

Potrivit statisticilor Biroului Trafic şi Furturi de Auto din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC) Cluj, fenomenul infracţional se află în scădere în anul 2010 faţă de primele nouă luni ale anului precedent. Dacă în 2009 au fost reclamate 116 maşini furate, din care 74 din Cluj-Napoca, în 2010, până în septembrie, au fost înregistrate 86 de furturi, din care 50 în Cluj-Napoca. Cu toate că nu există o hartă cu locurile cel mai des vizitate de hoţi, aceştia acţionând în funcţie de mai mulţi factori, precum cererea sau lipsa măsurilor de siguranţă, cel mai des se fură Dacii, în procent de 41% din total. În majoritatea cazurilor, Daciile sunt furate pentru că pot fi uşor pornite cu cheie potrivită, dar sunt folosite mai ales pentru transport, fiind ulterior abandonate sau vândute la fier vechi.

În ceea ce priveşte furtul autovehiculelor de lux, acestea sunt operate de spărgători profesionişti care fac parte din adevărate reţele de cumpărători, provideri, electricieni sau specialişti în calculatoare care le pun la dispoziţie ustensilele necesare pentru a înşela vigilenţa sistemelor de siguranţă. “Se fură la comandă mai ales VW şi Audi, de obicei făptaşii sunt voiajori, vin din alte judeţe, dau spargerea şi au plecat. Până proprietarul se dezmeticeşte şi constată furtul, este posibil maşina să fi fost deja dezmembrată pentru piese de schimb în ateliere care colaborează cu ei”, a explicat comisarul Dorin Leş. Spărgătorii de astfel de autovehicule sunt specializaţi, “au scule şi tehnică” performante şi reuşesc să-şi confecţioneze aparatură electronică ce înlocuieşte fie unele sisteme de siguranţă ale maşinii, fie chiar cheile electronice ale căror coordonate sunt modificate prin programe computerizate. “Hoţii de maşini nu recunosc niciodată fapta. Şi îi protejează pe cei din reţea, astfel că odată ieşiţi de la închisoare, se reapucă de lucru”, crede comisarul Leş. Chiar în aceste zile poliţiştii Biroului încearcă să găsească dovezi pentru a trimite la parchet dosarul unui spărgător de Audi-VW, aflat în arest preventiv.

Cât despre tâlhăria petrecută la mijlocul săptămânii trecute în parcarea Iulius Mall, Leş spune că sunt cercetate mai multe ipoteze, însă spărgătorul al cărui portret robot a fost dat publicităţii nu a fost deocamdată identificat. Agresorul a atacat-o cu un cuţit pe o clujeancă, iar apoi i-a furat maşina, un Audi, precum şi 5.000 de euro aflaţi pe bancheta din faţă. Dată în urmărire generală, maşina a fost identificată în trafic de poliţişti, care l-au urmărit pe făptaş până la limita localităţilor Geaca şi Palatca, unde automobilul oamenilor legii s-a răsturnat într-o curbă. Hoţul a părăsit maşina câţiva kilometri mai încolo, făcându-se nevăzut cu banii.

ATV-urile se vând bine “la negru”

O altă categorie de autovehicule aflate la mare căutare pe piaţa neagră sunt ATV-urile, motocicletele şi utilajele care se fură uşor, neavând sisteme de securitate. În urmă cu câteva săptămâni, poliţiştii clujeni au anihilat o grupare de hoţi de ATV-uri din Negreşti-Oaş. Hoţii au fost prinşi în flagrant pe când furau două ATV-uri, însă în urma percheziţiilor au mai fost descoperite alte şapte furate.

Numărul maşinilor furate din străinătate şi găsite la Cluj, în creştere

Poliţiştii clujeni au constatat şi o creştere a maşinilor cu acte false care figurează ca fiind furate din ţări ale Uniunii Europene şi date în urmărire. Poliţia constată cel mai adesea, prin intermediul RAR, că unele maşini aduse de proprietari pentru investigaţii şi intrarea în legalitate sunt cu probleme. Statisticile arată că circa 15% din totalul maşinilor “furate” cu dosare la poliţie sunt cumpărate, cu bună-credinţă, de clujeni, din ţări precum Franţa, Italia sau Germania. “Furtul se petrece în afară, maşina este apoi vândută cu acte false, iar cumpărătorul ia ţeapă”, explică Dorin Leş. Un alt gen de infracţiune în creştere îl reprezintă “abuzul de încredere” şi înşelăciunea. Pe fondul crizei financiare, care a generat numeroase procese între cumpărători de autoturisme şi firmele de leasing din cauza imposibilităţii de a mai achita rate şi soldate cu rezilierea contractelor, unii clienţi refuză restituirea maşinilor şi uneori chiar le vând către terţi. Pe acelaşi sistem, firme de leasing sau de închirieri de maşini din străinătate procedează la vânzarea autovehiculelor către cumpărători români, pe care îi înşală astfel, maşinile nefiind libere de sarcini.


Etichete
Comenteaza