Audierea celui mai important martor în procesul lui Apostu, la mâna instanţei

Audierea celui mai important martor în procesul lui Apostu, la mâna instanţei
Zi decisivă în procesul de corupţie al fostului primar al Clujului, Sorin Apostu. Curtea de Apel Mureş va hotărî astăzi dacă va admite sau nu audierea denunţătoarei Aspazia Droniuc, care nu a apărut încă public de la începutul acestui scandal.

Procesul în care Sorin Apostu, soţia sa, Monica Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia, director al companiei se salubrizare Branter Vereş, sunt judecaţi pentru fapte de corupţie se apropie de final. Lista martorilor care trebuie audiaţi în acest dosar se subţiază, astfel că, la termenul de astăzi de la Curtea de Apel Mureş urmează să fie ascultaţi de judecător Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj şi fost director al firmei de asigurări Unita/Uniqa, şi Stelian Nistor. Aceştia sunt martorii propuşi de avocaţii lui Apostu, întrucât instanţa a finalizat déjà audierea celor 36 de martori propuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj.

Şi avocatul lui Călin Stoia, Sergiu Bogdan, a propus instanţei audierea Valeriei Pop şi a Alinei Rus, angajate ale Primăriei clujene care se ocupau de modul în care se derulau contractele încheiate de municipalitate cu firmele de salubrizare Brantner Vereş şi Rosal. „Nu ştiam adresele lor şi trebuie să vină datele de la Evidenţa Populaţiei ca să poată fi citate", a spus avocatul Sergiu Bogdan. Totodată, judecătorul Curţii de Apel Mureş urmează să decidă dacă admite sau nu reaudierea directorului Regiei Autonome de Transport Urban Cluj (RATUC), Liviu Neag, care a declarat că Sorin Apostu i-a recomandat-o pe Aspazia Droniuc în vederea licitaţiei pentru asigurarea parcului auto al instituţiei pe care o conduce.

Însă,cel mai important martor care ar trebui audiat, în opinia apărătorilor lui Apostu şi Stoia, este Aspazia Droniuc, femeia de afaceri care a fost deja condamnată în acest dosar, ea fiind judecată în procedură simplificată după ce şi-a recunoscut vinovăţia. Aspazia Droniuc, deţinătoare a firmelor Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL şi Frarom Import Export SRL a primit o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare, pedeapsa fiind contopită cu cea pronunţată de Tribunalul Cluj în dosarul lui Radu Bica, unde Droniuc era, de asemenea, inculpată. Droniuc, care şi-a recunoscut vinovăţia în ambele dosare, prin declaraţie notarială, a fost condamnată pentru cumpărare de influenţă, dare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, a primit în 13 iulie o condamnare cu suspendare, cu un termen de încercare de şase ani.
Femeia de la care ar fi luat Apostu mită pentru a-i facilita câştigarea unui contract de asigurare a parcului auto al RATUC nu a fost încă văzută în faţa instanţelor, nici în procesul lui Apostu, dar nici în cel al fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), Radu Bica. Aceasta a fost reţinută de procurorii DNA în noiembrie 2011, în dosarul lui Radu Bica, acuzat că a luat mită de la ea pentru a-i facilita câştigarea unui contract de mentenanţă al stadionului Cluj Arena, aflat în administrarea CJ Cluj. Droniuc a dat declaraţii care îi învinovăţesc pe Bica şi pe Apostu de luare de mită, însă nu a fost chemată până acum în faţa judecătorilor, procesele derulându-se în lipsa ei.

La unul din termenele trecute, avocatul lui Sorin Apostu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut audierea Aspaziei Droniuc în calitate de inculpată, însă cererea a fost respinsă. Magistratul a arătat că instanţa nu e obligată să o audieze, ea fiind deja condamnată în caz, după disjungerea dosarului faţă de ea. Avocatul a reformulat o cerere de audiere a femeii de afaceri, însă de această dată în calitate de martor.

Totodată, la termenul trecut, în 15 octombrie, avocatul Mateuţ a depus o plângere cu privire la măsura asiguratorie dispusă de procurori privind sumele de bani ale cabinetului de avocatură al Monicăi Apostu. Procurorii DNA au dispus această măsură asupra sumei de 358.326 de lei, în vederea confiscării speciale, însă avocatul soţilor Apostu a invocat faptul că din această cauză Monica Apostu este împiedecată să îşi exercite profesia de avocat.

Soţii Apostu, nemulţumiţi de pierderea contractelor cu Aspazia Droniuc

ZIUA de CLUJ a arătat că Sorin şi Monica Apostu au atacat cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Mureş în dosarul disjuns al Aspaziei Droniuc, condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Prin sentinţa Curţii de Apel Mureş s-a dispus şi anularea contractelor de asistenţă juridică pe care firma lui Droniuc, Groupe Frarom Agent de Asigurare, le-a încheiat cu cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu. Motivul este acela că procurorii DNA au acuzat că respectivele contracte sunt fictive, iar prin intermediul lor a fost mascată mita primită de Sorin Apostu pentru a-i facilita Aspaziei Droniuc câştigarea unui contract de asigurare a parcului auto al Regiei Autonome de Transport Urban Cluj. Nemulţumirea soţilor Apostu este legată de anularea acestor contracte şi implicit, de pierderea banilor. Primul termen al recursului de la ÎCCJ se va judeca în 18 ianuarie 2013.

 

Comenteaza