"Autostrada scufundată", redeschisă circulaţiei FOTO/VIDEO

Se poate circula din nou pe cei 22 de kilometri ai lotului 3 (Cunţa - Sălişte) al autostrăzii Sibiu - Orăştie, numită „autostrada scufundată” din cauza alunecărilor de teren din trecut. Lucrările au fost executate de Regionala de Drumuri Cluj.

Lucrarea a fost executată, în regie proprie, de specialiştii Direcţiai Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, după ce o porţiune de 250 m din tronsonul Cunţa - Sălişte a fost afectat iremediabil de alunecări de teren şi a trebuit închisă în septembrie 2015, la mai puţin de un an de la inaugurare.

"A fost un proiect greu. Ne-am asumat, însă, toate riscurile şi ne-am implicat, alături de colegii din DRDP Cluj, pentru rezolvarea problemei de la Cunţa. Şi iată că am reuşit. Lucrările au fost realizate la cel mai înalt standard de calitate.

Le mulţumesc colegilor care au făcut parte din echipă pentru profesionalismul de care au dat dovadă şi îi felicit pentru rezultat. De acum se poate circula neîntrerupt pe Autostrada Orăştie - Sibiu, iar meritul aparţine clujenilor", a declarat directorul DRDP Cluj, Eugen Cecan.

Iată imagini cu primele maşini care au circulat pe tronsonul reconstruit de clujeni:

Duminică, 9 octombrie, Comisia de Inspecție Tehnică împreună cu reprezentanți ai Poliției Rutiere au inspectat lucrările executate pe sectorul cuprins între km 60+500 - km 60+600. De asemenea, au fost vizitate și analizate și celalalte puncte remediate de pe lotul trei. 

"Am finalizat lucrările la Orăștie - Sibiu în regie proprie. Subliniez, în regia proprie a companiei de drumuri. A fost un proiect care ne-a pus la încercare, dar care a demarat o nouă abordare a proiectelor pe care le avem în perspectivă.

Acest proiect a fost o piatră de încercare atât pentru echipa care a lucrat efectiv - ingineri, responsabili cu calitatea, mecanici, şoferi, muncitori, dar mai ales pentru echipa care a manageriat acest proiect.

Orăștie - Sibiu a fost, acum pot vorbi la trecut de „groapa" de la Cunța, un proiect de care, la început, am fost șocat, indignat și, mai apoi, determinat să-l finalizez", a declarat Cătălin Homor, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

"Cu acest proiect am demarat un amplu proces de reorganizare şi reformare a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, acordând colegilor noştri din DRDP-uri şansa şi puterea de a se implica la capacitate maximă şi cu adevărat în procesul realizării proiectelor. Cu acest proiect am început să funcţionăm într-un sistem unitar, diminuând distanţa dintre cei din centrală şi cei din teritoriu", a mai spus Homor.

În noiembrie 2015, Ministerul Transporturilor a anunţat că, la CNADNR, corpul de control al ministrului de resort a identificat o serie de nereguli privind inclusiv proiectul autostrăzii Orăştie - Sibiu, unde o porţiune de 200 m trebuia demolată şi reconstruită, şi a sesizat organele statului, suspectând fapte penale.

Lotul trei al Autostrăzii Sibiu - Orăştie a fost inaugurat în 2014 de ministrul de atunci al Transporturilor, Ioan Rus, şi de fostul premier Victor Ponta cu două zile înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale. Lotul avea 22 km, dintre care 6 km afectaţi de alunecări de teren. Contractul pentru acest tronson a fost semnat în 2011, având o valoare de 182 milioane euro.

Loturile 1, 2 şi 4 din Autostrada Sibiu-Orăştie au fost deschise traficului în decembrie 2013, lotul 3, de la Sălişte la Cunţa, rămânând însă în şantier din cauza alunecărilor de teren din zonă. Loturile 1, 2 şi 4 ale acestei autostrăzi, cu o lungime totală de 60,5 km, au fost realizate în urma unei investiţii de 1,46 miliarde de lei (326,5 milioane de euro), fără taxa pe valoarea adăugată.

Comenteaza