Băsescu:Petrom a mărit preţul la motorină pentru că are monopol la ţiţei, nu pentru că a fost cerere

Băsescu:Petrom a mărit preţul la motorină pentru că are monopol la ţiţei, nu pentru că a fost cerere
Peşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la TVR, că Petrom a scumpit motorina "în plină campanie agricolă" nu pentru că a existat cerere mare, ci pentru că deţine monopol pe resursele de ţiţei, şeful statului precizând că îi răspunde astfel directorului general al companiei, Mariana Gheorghe.

"Nu întotdeauna ne place ce ne face Petrom-ul. Spre exemplu, mie nu mi-a plăcut doamna directoare Mariana Gheorghe, ieşită în plină campanie agricolă să spună «Am mărit preţul la motorină, deşi a scăzut preţul la ţiţei pe plan mondial», cu explicaţia «Pentru că este cerere». Iar explicaţia corectă era alta: nu, pentru că aveţi monopol, doamna Mariana Gheorghe, da? (...) Are monopol pe resursele de ţiţei ale ţării şi scoate cu 16 dolari", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că "nu spunea nimeni nimic" dacă Mariana Gheorghe nu ar fi explicat creşterea preţului la motorină prin cererea mare.

"Dar realitatea rãmâne: managementul, banii pe care i-a produs Petromul, de când s-a privatizat, pentru bugetul de stat sunt de câteva sute de ori mai mulţi decât când Petromul era al statului, pentru că de acolo fura toată lumea", a mai spus şeful statului, în contextul în care se referea la necesitatea privatizării unor companii deţinute de stat pentru diminuarea pierderilor generate la buget.

Profitul net al Grupului Petrom s-a dublat în primele nouă luni, la 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), şi a depăşit câştigul record de anul trecut, iar vânzările au avansat cu 23%, la 16,224 miliarde lei (3,857 miliarde euro), datorită preţului favorabil al ţiţeiului şi optimizării activităţii operaţionale.

Grupul a consemnat anul trecut un câştig record de 2,19 miliarde lei.

Rezultatele din primele nouă luni sunt neauditate şi prezintă rezultatele consolidate ale Grupului Petrom, întocmite în conformitate cu standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS).

Profitul operaţional calculat înainte de deducerea dobânzilor şi impozitelor (EBIT) a urcat în primele nouă luni cu 87%, la 3,754 miliarde lei (892,6 milioane euro), de la 2,012 miliarde lei în perioada similară a anului trecut.

Instrumentelor de acoperire a riscurilor priovind preţul ţiţeiului (swap) au determinat pierderi de 308 milioane lei (73,2 milioane euro) în EBIT, faţă de un câştig de 114 milioane lei în primele nouă luni ale anului trecut.

 

Etichete
Comenteaza