Bloggerul clujean pornit în vară în expediţie de un an şi jumătate în Africa se întoarce joi în Cluj VIDEO

Bloggerul clujean pornit în vară în expediţie de un an şi jumătate în Africa se întoarce joi în Cluj VIDEO
Bloggerul clujean Darius "Jeg" Groza, care a pornit în vară într-o excursie pe motocicletă pe continentul african, porneşte mâine înapoi spre casă şi ajunge joi în Cluj. Secretul traseului scurt de întoarcere e că nu se întoarce cu motocicleta, ci cu avionul.

Ultima aventură a lui Groza în Africa, înainte de a porni mâine spre Londra şi de acolo joi spre Cluj, a fost o vizită în cel mai sudic punct al Africii. "Azi dimineață am mers din Cape Town la Cape Agulhas, care este adevăratul cel mai sudic punct, spre deosebire de părerea comună că ar fi Cape of Good Hope. Agulhas e la 100 km mai la sud-est", spune Groza, pentru ziuadecj.ro.

De altfel, pe întreaga durată a expediţiei sale acesta a fost conectat la tehnologie: a ţinut legătura cu familia prin telefon şi a actualizat constant pagina sa de Facebook cu zeci de fotografii. "Cu costuri, desigur, dar Africa nu este un continent sălbatic, poți fi în siguranță undeva. Exceptând dacă traversezi deșert sau junglă crestul şi de-a moiu'", explică bloggerul, fără să se mai obosească să explice ce este "moi". "Nu știu ce e, dar așa zicea profa de geografie, deci presupun că este un termen de foarte mare precizie".

În aceste condiţii, chiar e atât de deosebită Africa de România? "Nu este nici o deosebire, sunt chiar foarte asemănătoare, deci pentru cineva care vrea să emigreze în proverbialul Congo poate să se abțină". Ba chiar e mai bine. "Drumurile sunt bune absolut peste tot, cu puține excepții din cauza reparațiilor. Africa se ocupă să facă treabă", nu ca în România.

De ce a decis ca la întoarcere să scurteze traseul şi să prefere varianta mai rapidă şi mai scurtă a avionului? "Am ales să nu mai fac și ruta de întoarcere pe motor, pe partea de est, dintr-o oală de sarmale a motivelor", spune Groza. "Nu cred că aș putea rezista psihic singur pe drumul de întoarcere, nu cred că rezistă fizic motorul. Astea ar fi motive personale. Ș-apoi, alea administrative, cu atât mai întemeiate: nu am carnet de passage, un document care-mi trebuie în mai multe țări la întoarcere, situația se împute politic în câteva țări bune, începând de pe la Sudan încolo. Chit că PÂNĂ p-acolo cică e lux, țări turistice, vizitabile".

De motocicletă se desparte chiar azi. O vinde primului om pe care l-a întâlnit la intrarea în Cape Town. "Am avut noroc, o vrea".

Vezi aici ce şi-a propus Darius Groza la pornirea spre Africa

Vezi aici toate articolele despre expediţia sa

UPDATE Darius Groza a publicat un material video cu expediţia sa, pe blogul jeg.ro, înainte de a pleca spre aeroport


Etichete
Comenteaza