Video Foto Casa de Cultură a Studenților poartă numele taragotistului Dumitru Fărcaș

Casa de Cultură a Studenților din Cluj poartă acum numele regretatului maestru taragostist Dumitru Fărcaș, trecut la cele veșnice anul trecut.

Fiica maestrului, Andreea Fărcaş, alături de primarul Emil Boc şi de directorul CSS Flavius Milăşan au dezvelit plăcuţa cu noua denumire, în cadrul festivalului Taragotul de Aur.

„Această casă de cultură a fost pentru tatăl meu prima lui casă, după internatul de la Liceul de Muzică. Mulţumesc tuturor celor care ne sunteţi alături şi mulţumesc celor care au ales ca această casă de cultură să poarte numele tatălui meu. Ne-am străduit să organizăm un festival cât mai frumos, după sufletul tatălui meu. Eu mi-am dat toată silinţa, chiar dacă nu am mai făcut lucruri de acest gen, dar îmi suna vocea tatălui meu care îmi spunea Andruşcă, când pui suflet în ceva nu are cum să nu iasă bine şi dacă greşesti, oamenii te vor ierta pentru că văd că ai dat tot ce ai avut". Iar eu asta am făcut, am dat tot ce am avut. Dacă am greşit, voi face mai bine. Vă mulţumesc tuturor", a declarat Andreea Fărcaş.

 

Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Cluj-Napoca poartă, începând de duminică, numele fostului taragotist Dumitru Fărcaș, iar sala mare de spectacole se va numi ”Laurențiu Hodorog”, primul director al instituției.

„Este un moment de suflet așa cum Mitru Fărcaș, sunt convins, că de acolo dintre îngeri se uită la noi și ne onorăm o promisiune pe care am făcut-o atunci când a trecut printre îngeri, ca această Casă de Cultură să poarte de azi înainte (n.red duminică) numele de Casa de Cultură a Studenților Dumitru Fărcaș”. Este un gest de omagiere din partea comunității clujene a personalității maestrului Dumitru Fărcaș. De numele acestuia se leagă prestigiul Ansamblului Folcloric Mărțișorul, iar prin taragotul său inegalabil a reușit să exprime, ca nimeni altul, sufletul poporului român”, a transmis Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Cine a fost maestrul Dumitru Fărcaș

Dumitrul Fărcaș a fost cel mai mare taragotist al României și unul dintre cei mai îndrăgiți artiști români. Și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului "Maramureşul" din Baia Mare. În 1962, a preluat Ansamblul "Mărţişorul" al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

A fost distins cu numeroase premii internaţionale, printre care Premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Helsinki (1962); Discul de aur decernat de Academia "Charles Cros" din Paris (1972); laureat al Premiului Ethnos (1991); laureat al Festivalului "Smithsonian Folklive Festival" de la Washington (1999); Premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles (1999); Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans "Cele cinci Lyre" de la Budapesta (2000). A fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit, în 2018, Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de cavaler, în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră, dar şi pentru contribuţia pe care a adus-o culturii, a informat Administraţia Prezidenţială. 

Maestrul Dumitru Fărcaş s-a stins din viață, la Cluj-Napoca, în august 2018.

Comenteaza