Ce aşteaptă clujenii de la Papa Francisc

Ce aşteaptă clujenii de la Papa Francisc
Jorge Mario Bergoglio este primul Papă iezuit din istorie. Atât călugării iezuiţi din oraş, cât şi cei 60.000 de credincioşi greco-catolici sunt bucuroşi de numirea lui în funcţia supremă la Vatican. Pontificatul Papei Francisc va marca o perioadă de simplitate necesară credincioşilor, cred prelaţii din Cluj-Napoca.

Părintele Henryk Urban este unul din cei 6 călugări iezuiţi din Cluj-Napoca. Cu o sfială şi o simplitate ieşite din comun, părintele vorbeşte liber, dar cu o smerenie candidă despre numirea primului confrate în funcţia supremă de la Vatican. Jorge Mario Bergoglio, adică Papa Francisc, este primul Papă iezuit din istorie.

"Noi, călugării iezuiţi depunem şi un al patrulea jurământ, acela de a-l sluji pe Papă, indiferent de pe ce continent vine sau din ce ordin. Pentru noi el îl reprezintă pe Cristos", începe să explice părintele Henryk, care e şi reprezentantul Ordinului Iezuiţilor din România. Cu o cumpătare şi cântărind bine fiecare cuvânt, arată: „nu ştiu dacă se va schimba ceva pentru comunitatea noastră, pentru că noi oricum îl slujim pe Papă. Nimeni nu se aştepta să iasă tocmai el, a reprezentat o uimire şi o surpriză pentru noi".

Pontificatul Papei Francisc se înscrie în aceeaşi simplitate naturală călugărilor iezuiţi, cred teologii din Cluj-Napoca.

"Credem că Papa Francisc e un om care va imprima bisericii un caracter de simplitate, atât de importantă şi necesară lumii noastre, în care mereu suntem asaltaţi de egoism. Simplitatea de care dă dovadă Sfântul Părinte reprezintă o lecţie pentru credincioşi", a spus părintele Daniel Avram, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Călugării iezuiţi au format sistemul de învăţământ din Transilvania. Au fost prezenţi în oraş până la interzicerea ordinului de către împărăteasa Maria Tereza, în 1773 şi au revenit în anii ‘90. "Iezuiţii au avut o prezenţă semnificativă şi îndelungată pe teritoriul Transilvaniei. De existenţa lor se leagă şi prima universitate din oraş, care este şi prima de pe teritoriul României - Universitatea Iezuită din Cluj, care a apărut în 1579", a explicat istoricul Tudor Sălăgean.

Misiunea iezuiţilor, de-a lungul timpului a fost aceea de educare a populaţiei.

"Tot timpul ei s-au axat pe acastă latură a ştiinţei, toţi dintre călugării iezuiţi cu formare foarte, foarte profundă, foarte, foarte solidă. Foarte mulţi dintre ei profesori universitari, deci în segmentul academic localizaţi", a explicat Liviu Jitianu, prodecanul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai".

Credincioşii greco-catolici din Eparhia de Cluj - Gherla sunt bucuroşi că Jorge Mario Bergoglio este noul Papă. În Eparhie sunt aproximativ 60.000 de credincioşi Greco-catolici.

"Suntem foarte bucuroşi şi mulţumiţi. Fiind iezuit, ordin călugăresc din care fac parte cei mai luminaţi oameni ai bisericii, sperăm că va lua deciziile cele mai bune, cele mai cumpănite pentru Biserica Catolică.Trebuie să ducă la bun sfârşit reforma Curiei şi să rezolve scandalurile în care este implicată biserica", a încheiat părintele Avram.

 

Comenteaza