Ce cărţi fură hoţii din librăriile Clujului

Ce cărţi fură hoţii din librăriile Clujului
Librăriile clujene au înregistrat mai multe furturi în cursului anului trecut. Printre cărţile furate din librării se numără "Exerciţii de echilibru" scrisă de Tudor Chirilă sau Curs de legislaţie rutieră.

 Mai mulţi hoţi clujeni au încercat, anul trecut, „să-şi îmbogăţească" cultura generală furând cărţi din librăriile clujene. Printre cele mai „citite" cărţi de infractori s-au numărat „Curs de legislaţie rutieră", „ Jurnalul unui puşti" al lui Jeff Kinney sau „Secretele succesului" scrisă de Dale Carnegie.

Reprezentanţii librăriei Diverta au făcut un „top" al celor mai furate cărţi în anul 2012. „În general, sunt cărţi aflate în topul vânzărilor, valorificarea acestora de către hoţi făcându-se rapid. Nu sunt cărţi scumpe, sunt, în general, cărţile căutate la un moment dat", a declarat Corina Iacob, coordonatorul de marketing al librăriei Diverta. Astfel, pe primul loc în „topul" cărţilor preferate de hoţi este „Curs - legislaţie rutieră, mecanică, prim-ajutor, conduită preventivă 2012" a lui Dan Teodorescu. Pe locul doi, în topul preferinţelor hoţilor de la librăria Diverta, s-a numărat „Jurnalul unui puşti" de Jeff Kinney, iar pe locul trei s-a situat „Cele 50 de vicii ale domnului Grey/Cele 50 de umbre ale domnului Grey" de E.L. James. Şi cărţile „Apartamente mici" şi „Case mici" le-au atras atenţia hoţilor alături de romanul „Aleph" scris de Paulo Coelho. Pentru că hoţii au fost interesaţi nu doar de redecorare, ci şi de bucătărie, aceştia au plasat pe locul şapte în topul celor mai furate cărţi din librăria Diverta volumul „Cartea regală de bucate" scris de Principesa Margareta a României. Succes în rândul hoţilor au mai avut anul trecut şi „Mănâncă, roagă-te, iubeşte" scrisă de Elisabeth Gilbert, „Secretele succesului" a lui Dale Carnegie sau „Întrebări şi teste pentru obţinerea permisului de conducere categoria B". „Procetul de furturi din Diverta nu este foarte mare, lucru datorat în mare parte măsurilor de prevenire: paza umană în marile magazine, camere de luat vederi, porţi de securitate şi implicit senzori pe produsele cu preţ peste o anumita valoare, reclamaţiile la poliţie sau la agenţii de pază din mall-uri care la rândul lor reclamă furtul la poliţie sau limitează accesul hoţilor în mall-uri", a precizat Corina Iacob.

La librăria Humanitas din centrul Clujului s-au înregistrat două furturi anul trecut. „Au fost două cazuri izolate. S-a furat cartea lui Tudor Chirilă „Exerciţii de echilibru" şi nişte obiecte ceramice. Era vorba de căni care costau 70 de lei şi o altă cană de 40 de lei. Atât cartea, cât şi cănile au fost recuperate. Era vorba de o persoană aflată în evidenţa poliţiei", a declarat Daniel Prindii, librar la Humanitas. Pentru a preveni furturile, librăria Humanitas este dotată cu sistem de supraveghere video. „Ca să prevenim furturile avem porţi magnetice, camere de supraveghere în toată librăria şi, bineînţeles, în momentul în care sesizăm furtul sunăm la Poliţie. Cele două furturi au avut loc anul trecut, iar prejudiciul a fost recuperat. Hoţii vin, se uită unde sunt camerele, iau cartea şi fug mai repede decât noi. Când îi vedem pe camere, sunăm poliţia şi ei se ocupă mai departe" , a explicat librarul.

În luna decembrie a anului trecut, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj au prins două persoane care au furat din librării. „În 23 decembrie am identificat o fată de 16 ani care a sustras dintr-o librărie şapte căni de porţelan în valoare de 340 de lei şi care a mai realizat astfel de infracţiuni în zona centrală. De asemenea, în luna decembrie am mai identificat o persoană care a sustras o carte în valoare de 30 de lei", a declarat Anca Bolba, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj.

 

 

Etichete
Comenteaza