Ce crede premierul despre situaţia de la Nădlac: A fost un val de veniri în ţară; am dispus măsuri pentru fluidizarea traficului

Ce crede premierul despre situaţia de la Nădlac: A fost un val de veniri în ţară; am dispus măsuri pentru fluidizarea traficului
| Foto: agerpres.ro

Premierul Ludovic Orban a anunţat că a dispus măsuri pentru fluidizarea traficului la graniţe şi a precizat că la Nădlac "a fost un val de veniri în ţară", determinat probabil de hotărârea CNSU de a menţine carantina instituţionalizată doar la cerere. 

"Am avut o analiză cu reprezentanţii Ministerului de Interne, DSU şi cu toate celelalte entităţi implicate şi am dispus o serie de măsuri pentru fluidizarea traficului la graniţe. Faţă de ritmul normal de intrări în ţară, care era un ritm de aproximativ 3.000 de persoane, pur şi simplu a fost un val de veniri în ţară. Acest val, cel mai probabil, a fost determinat de decizia CNSU de a păstra carantina instituţionalizată numai la cerere şi instituirea obligativităţii izolării la domiciliu a celor care vin din străinătate. Şi pur şi simplu a fost un val", a precizat Orban duminică seară, la finalul unei şedinţe de lucru organizată la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Printre măsurile dispuse, el a enumerat direcţionarea fluxurilor de pasageri către toate intrările în ţară, creşterea numărului de posturi la care se operează datele şi asigurarea măsurilor necesare pentru păstrarea distanţei fizice. "

Am dispus toate măsurile care se impun: direcţionarea fluxurilor de pasageri către toate intrările în ţară; creşterea numărului de posturi la care se operează practic datele la intrarea în ţară; asigurarea măsurilor care sunt necesare pentru a păstra distanţa fizică în aşteptarea care - vrei, nu vrei - va exista în continuare, dacă se menţine acest flux uman; deschiderea, repet, a tuturor punctelor de trecere şi a celor care erau dedicate numai pentru transportul de marfă şi pentru intrarea în ţară a celor care vin cu transport de persoane. De asemenea, trebuie să ştiţi că un foarte mare număr de persoane, peste 1.200 de persoane, pur şi simplu au venit pietoni, cel mai probabil nu au utilizat mijloace de transport personale sau care să-i aducă până la graniţă. Au utilizat alte mijloace de transport, probabil pe teritoriul Ungariei au apelat la firme sau au aterizat pe aeroport, care i-au lăsat şi la 4-5 km de graniţă", a spus Orban.

Autorităţile din Arad au amenajat la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I, culoare ca la aeroport, măsura fiind luată pentru a se putea menţine distanţa între oameni, în condiţiile în care Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a atras atenţia că există risc de răspândire a noului coronavirus.

Şeful DSP Arad, Horea Timiş, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că a cerut autorităţilor să ia măsuri pentru a se păstra distanţa între cei care tranzitează graniţa, pentru că sute de persoane se înghesuiau la ghişeele poliţiştilor de frontieră pentru efectuarea formalităţilor.

Comenteaza