CENTENAR. Eforturi pentru statuia pierdută a ”Eroului Necunoscut”, dispărută în timpul războiului

CENTENAR. Eforturi pentru statuia pierdută a ”Eroului Necunoscut”, dispărută în timpul războiului
Macheta monumentului

Monumentul Eroului Necunoscut din Satu Mare va fi reconstruit. Povestea statuii pentru care au plătit sătmărenii, după Primul Război Mondial, din sărăcia lor.

 

După Primul Război Mondial, la 1 Decembrie 1918, cel mai mare vis al unei națiuni a fost realizat. România Mare a fost întemeiată. Însă câtă suferință a provocat poporului român Primul Război Mondial putem înţelege dacă ne lăsăm imaginaţia liberă, ca să vedem o mare parte a României acoperită de cruci. Morminte săpate la repezeală, pe câmpuri, pe drumuri sau la marginea satelor. Oamenii fuseseră îngropaţi acolo unde muriseră, în timpul luptelor. Putem vorbi despre 330.000 de soldaţi şi ofiţeri morţi sau dispăruţi, adăugându-se 650.000 de victime din rândul civililor. Sunt cifrele prezentate, la finalul conflagraţiei, în Buletinul de Informaţii al Secţiei a II-a din cadrul Marelui Cartier General al Armatei Române.


Ideea de a comemora eroii necunoscuți a apărut în Belgia, prima țară care a instituit conceptul de Erou Necunoscut, ostaşul care să întruchipeze sacrificiul tuturor camarazilor săi, ştiuţi sau neştiuţi. Modelul a fost preluat de Franţa, Marea Britanie, Italia. România a preluat conceptul în anul 1921, iar Societatea patronată de Regina Maria a primit însărcinarea de-a stabili exact modul în care va fi ales modelul Eroului Necunoscut. Imediat după aceasta, ideea de comemorare a soldatului necunoscut a intrat în rândul oamenilor. Erau foarte multe victime în rândul celor care au luptat pentru România Mare, dar nu se cunoștea numele acestora. S-au ridicat monumente de diferite forme și dimensiuni pentru cinstirea soldaților români morți în luptă. De-a lungul și de-a latul țării aceste monumente sunt sărbătorite cu mândrie în fiecare an. În Satu Mare, Monumentul Eroului Necunoscut a fost inaugurat la data de 1 Decembrie 1922, fiind amplasat în Piața Victoriei sau Carol I din unele descrieri (azi Piața Libertății). Monumentul care era flancat de două tunuri, reprezenta un soldat român care îşi dezbracă tunica. Pe partea frontală a fost amplasată o plachetă înfăţişând scene de luptă, având gravate cuvintele „Mărăşeşti” (deasupra) şi „Tisa” (dedesubt), amintind două victorii ale armatei române din anul 1917, respectiv 1919. Pe partea laterală a soclului, au fost gravate versurile din poezia „Mircea şi solii” (Dimitrie Bolintineanu): ”Viitor de aur țara noastră are/Şi prevăz prin secoli a ei înălţare”. În anul 1939, monumentul a fost mutat în Grădina Romei.


În consonanță cu numele său, statuia din bronz, dezvelită la 1 Decembrie 1922, reprezenta un soldat român care îşi dezbrăca tunica, se dezbrăca cu gesturi largi de haina împovărătoare a războiului, ca o descătușare din robie, simbolizând eliberarea, victoria atât de greu obținută! De altfel, dacă privim statuia înțelegem că acea încovoiere, acea contorsionare a trupului, este creată de artist tocmai pentru a exprima mișcarea puternică, îndârjirea cu care soldatul se debarasează de haina militară, de haina războiului, ca și cum ar arunca-o pentru totdeauna, ca și cum ar da războiul pentru pace, robia pentru libertate, luptele pentru victorie. La fel ca și atunci, ca un arc peste timp, banii necesari ridicării statuii au fost donați de sătmăreni și de societăți private, respectul lor față de eroii neamului dovedindu-se chiar și prin faptul că, la doar trei ani de la încheierea războiului, când oamenii trăiau foarte greu și erau foarte săraci, au donat din puținul lor, pentru omagierea sacrificiului eroilor neamului. Cu puțin timp înaintea inaugurării, oficialitățile declarau faptul că „monumentul este opera cetățenilor din Satu Mare”. După 1940, în timpul ocupației horthysto-fasciste, statuia a dispărut fără urmă și nu a mai fost găsită, posibil să fi fost topită de autoritățile ungare instalate după Dictatul de la Viena în nord-vestul României.


Inițiatorii proiectului, susținuți de istorici, intelectuali și asociații culturale sătmărene, doresc să reconstruiască simbolul pe care sătmărenii l-au dedicat Marii Uniri, Monumentul „Eroului Necunoscut”, anul 2018, anul Centenarului, fiind cel mai potrivit moment istoric în care poate fi reparată o mare nedreptate făcută comunității românești sătmărene, dar mai ales poate fi corectată impietatea adusă eroilor care au murit pentru țară și au fost încă o dată sacrificați prin faptul că statuia dedicată lor a dispărut! Generația contemporană poate reconstrui statuia „Eroului Necunoscut”, un gest omagial care, oricum, e mult prea mic față de sacrificiul făcut de cei ce au realizat cel mai măreț eveniment din istoria României, Marea Unire, năzuința de veacuri la împlinirea căreia și-au adus aportul multe generații, unitatea națională fiind rodul unor imense pierderi sau victorii pe câmpuri de bătălii, de sacrificii și jertfe, finalul unei lupte pentru împlinirea unui vis multisecular, făurirea României Mari. Pentru românii din Satu Mare și din vestul României întregite, simbolul împlinirii acestui vis a fost chiar Statuia „Soldatului Român” – Statuia „Eroului Necunoscut”, construită și ridicată din banii sătmărenilor. Chiar și denumirea inițială, Statuia „Soldatului Român”, a fost schimbată în perioada interbelică în cea de „Eroul Necunoscut”, tocmai ca un semn de respect pentru toți cei ce au murit în Primul Război Mondial, indiferent de naționalitate, în spiritul multietnic al orașului și județului Satu Mare.


Din punct de vedere istoric, reconstruirea monumentului este deosebit de importantă, fiind prima statuie ridicată pe granița de vest a României Mari, prima și singura statuie construită la Satu Mare în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial. În primă instanţă, beneficiar al proiectului este Asociaţia Civică „Tempora”, dar, după realizarea lui, acesta va fi predat administraţiei locale, beneficiarii direcți fiind locuitorii municipiului Satu Mare, dar şi persoanele care vizitează oraşul în scop turistic, cultural sau de altă natură. Se are în vedere, cu precădere, populaţia tânără şi matură a municipiului Satu Mare, avizată în ceea ce priveşte istoria şi semnificaţia monumentelor, capabilă să recepteze la adevărata valoare atât simbolistica monumentului în sine, cât şi cea a refacerii şi reamplasării unui obiectiv istoric dispărut. Implicarea comunității locale în realizarea proiectului de reconstruire a statuii este evidentă, și, la fel ca după Marea Unire, s-au unit și în anul 2018 mai multe asociaţii şi organizaţii sătmărene, împreună întreprinzând pe lângă autorităţile locale demersurile necesare, privind aprobarea reamplasării statuii, demarând acţiuni de colectare de fonduri, atât din surse proprii, cât şi de la agenţi economici ori persoane fizice, care au răspuns pozitiv. Este vorba, în primul rând, de filialele sătmărene ale asociaţiilor cadrelor militare în rezervă din toate armele, de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” și alte asociații.


Anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri este cel mai propice pentru a fi reparată o mare nedreptate, iar Monumentul „Eroului Necunoscut” să stea din nou pe locul unde a fost ridicat de străbunii noștri, iar pentru omagierea lor, la inaugurarea monumentului, în 1 DECEMBRIE 2018, cu pioșenie să fie rememorate cuvintele rostite la 1 DECEMBRIE 1922: ”Ne plecăm deci cu smerenie frunțile, în această zi senină, pentru slăvirea memoriei celor morți pe întinsul câmpiilor de luptă; slăvim și pe cei vii, care ridicându-se deasupra vulcanului de patimi, zidesc temple pentru înălțarea trecutului glorios!”


Eforturile de reamplasare a statuii au început în anul 2007 când la inițiativa mai multor asociații s-a reușit obținerea Hotărârii Consiliului Local Satu Mare 198/2007, însă de atunci nu s-a făcut nimic în direcția continuării proiectului. În anul 2018, Asociația Civică Tempora a inițiat o subscripție publică fiind deschis la Banca Transilvania contul (CUI 22948850) RO34BTRLRONCRT00F8409802, unde cei care, din conștiință și suflet, pot să doneze pentru această cauză pot să o facă. Totodată, au fost începute demersurile de obținere a documentelor de autorizare, în data de 27.03.2018, Primăria Satu Mare a eliberat Certificatul de Urbanism nr. 354, urmând să se depună actele pentru autorizarea construcției. De asemenea, în luna aprilie 2018 s-a semnat contractul de execuție cu societatea NE&RO INVEST SRL, din localitatea Gherla, județul Cluj, a cărui obiect de activitate prevede următoarele: – realizare machetă statuie plus soclu, pentru obținerea avizelor de for public (cost 2500 euro, fără TVA), termen 20.05.2018, îndeplinit; -servicii de consiliere și reprezentare la Ministerul Culturii de către sculptor consacrat în vederea obținerii avizelor de for public (cost 8000 de euro, fără TVA), termen pe toată durata contractului; -realizare statuie personalizată cu înălțimea de 220 cm, din bronz (cost 27.500 euro fără TVA), termen predare noiembrie 2018.


De asemenea, pe baza documentelor întocmite de firma respectivă, precum și de arhitectul sătmărean Mircea Corodan, cu sprijinul dr. Daniela Bălu, director Muzeul Județean Satu Mare, s-a înaintat dosarul către Comisia zonală de monumente de la Oradea și Comisia Națională de For Public, iar speranța inițiatorilor este ca ambele avize să fie eliberate până cel târziu la sfârșitul lunii iulie, astfel încât să se poată obține Autorizația de construcție în timp util pentru realizarea soclului Totodată, în scopul obținerii suportului financiar necesar, a fost depus un proiect la Consiliul Județean Satu Mare în cadrul concursului de proiecte desfășurat în baza Legii 350/2005, Secțiunea Cultură – Celebrarea Centenarului Marii Uniri a României (1918-2018) și a Războiului pentru Întregirea Neamului, fiind alocată suma de 96.350 lei, ceea ce reprezintă cam 1/3 din cheltuielile estimate.


Pentru completare, atât Asociația Civică Tempora, cât și alte instituții și asociații au demarat acțiuni de colectare de fonduri din surse private, în special sponsorizări de la agenți economici, donații de la persoane fizice și dirijarea procentului de 2% din impozitul pe veniturile din salarii și pensii aferent anului 2017 în contul deschis de către noi în acest scop. Rezultatele obținute până în prezent sunt încurajatoare, ceea ce ne face să credem că la 1 Decembrie 1918 vom avea parte de o mare sărbătoare, în cadrul căreia locul central va fi deținut de dezvelirea și sfințirea Monumentului Eroului Necunoscut în Piața Libertății din Satu Mare.

Comenteaza