Cerşetorii, "măturaţi" de pe străzi de poliţişti. Majoritatea sunt veniţi din alte părţi

Cerşetorii,
Clujul pare a fi un veritabil loc de pelerinaj pentru cerşetorii români. De la începutul lunii şi până în prezent poliţiştii locali au identificat 38 de persoane care apelau la mila publicului pe raza municipiului, majoritatea venite din alte părţi.

Din totalul cerşetorilor prinşi abia 11 sunt cu domiciliul în Cluj-Napoca, restul de 27 fiind din Mureş, Sălaj, Sibiu şi Bistriţa-Năsăud sau din alte localităţi din judeţ, precum Sânicoara, Vultureni, Turda şi Apahida. 

Bineînţeles, preferă să acţioneze în zonele din centrul oraşului, unde şi posibilităţile de câştig sunt mai ridicate. Astfel, aceste persoane au fost depistate în Pţa Mihai Viteazu, Bdul Eroilor, Pţa Unirii, str. Clinicilor, Pţa Avram Iancu, Pţa Cipariu, Pţa L. Blaga, Bdul 21 Decembrie 1989 şi parcul I. L. Caragiale.

În urma controalelor, "poliţiştii au întocmit un 32 procese verbale de constatare a contravenţiei, în conformitate cu Legea nr. 61/91 republicată şi HCL nr. 422/1999 modificată de HCL nr. 108/2010, în valoare de 3.035 lei", au informat reprezentanţii municipalităţii.

În funcţie de situaţie, după ce au fost amendaţi, cerşetorii din Cluj-Napoca au fost conduşi la Centrul de Găzduire Temporară de pe str. Oaşului nr. 298, iar cei din alte părţi au fost însoţiţi la gară, fiind îndrumaţi spre localităţile de domiciliu.

De asemenea, în aceeaşi perioadă au fost identificate de către poliţiştii locali 26 persoane fără adăpost, dintre care 16 din Cluj-Napoca şi 10 cu domiciliul în alte localităţi. Mai precis, din Căpuşu Mic, Teiuş, Târgu Mureş, Apahida, Fântânele şi Şimleul Silvaniei. În 21 de cazuri, acestea au fost conduse la Centrul de Găzduire Temporară.

La fel ca în cazul cerşetorilor, oamenii străzii ferecventează cu precădere locaţii din zona centrală, precum Pţa Unirii, Pţa L. Blaga, Pţa M. Viteazul, str. Universităţii, str. I.P. Voiteşti, str. P. Roşca, Pţa Muzeului, Bdul Eroilor, Pţa Mărăşti şi Bdul 21 Decembrie.

În încercarea de a stopa fenomenul cerşetoriei, municipalitatea locală a lansat în vara anului trecut, la iniţiativa consilierului local PSD Claudia Anastase, o campanie de informare și conștientizare a comunității cu privire la această problemă. În cadrul ei au fost pregătite 50 de panouri, 100 de afișe și 50.000 de stickere cu mesaje menite să conștientizeze cetățenii asupra zădărniciei ajutorului dat cerșetorilor prin oferirea unor sume de bani, ce au fost amplasate în locurile intens frecventate de aceste persoane.

Numărul ridicat de cerşetori şi oameni ai străzii prinşi de poliţiştii locali pe parcursul ultimelor două sptămâni indică însă că acţiunea a fost sortită eşecului.

Primăria Cluj-Napoca face totuşi un apel clujenilor să sesizeze la numerele de telefon 0264/955 sau 0264/598784 - Dispeceratul Poliţiei Locale cazurile de cerşetorie, astfel încât să se intervină prompt în vederea luării măsurilor legale care se impun în astfel de cazuri.

Comenteaza