Cluj - Siberia: 25.000 km pentru a studia schimbările climatice asupra Marii Păduri Boreale

Cluj - Siberia: 25.000 km pentru a studia schimbările climatice asupra Marii Păduri Boreale

Expediţia românească transsiberiană de cercetare a efectelor schimbărilor climatice asupra pădurii boreale s-a încheiat cu succes, după o lună în care au fost parcurşi 25.000 km, pe două continente, fiind traversate şase ţări.

Romanian Climate Change Research Expedition Siberia (RO-CRESS) a fost prima expediţie românească de studiere a efectelor schimbărilor climatice asupra Marii Păduri Boreale, un proiect unic prin complexitatea lui la nivel ştiinţific mondial, organizat în perioada 15 iunie - 15 iulie de către Centrul de Cercetări Biologice Jibou în colaborare cu Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj, cu sprijinul Primăriei Jibou şi Olympus România.

O sinteză a expediţiei încheiate la începutul acestei săptămâni a fost făcută de către bio-geograful expediţiei, Sabin Bădărău, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a UBB.

"În prima sa parte, expediţia a căutat să urmeze limita sudică a marii Păduri Boreale din Eurasia, pentru că aici, la limita largă dintre taiga şi stepă, de la est de Ural până la Marea Japoniei, unde pădurile de foioase, nemorale, lipsesc, în banda lată de 30-500 km, numită 'de silvostepă', poate fi decriptat codul modelului complicat al schimbărilor climatice.

Departe de influenţele antropice masive din Europa şi Asia de Est, în imensitatea aproape neatinsă a naturii Siberiei, prins în inelele anuale ale copacilor, poate fi atins şi descifrat într-o anumită măsură misterul variaţiilor recente ale climatului nostru. Nimeni nu a lucrat vreodată la o scară atât de largă. La capetele traseului, în Ucraina şi ţinutul Ussuri am aruncat o privire şi asupra pădurilor de foioase nemorale şi de tranziţie de aici.

Pentru traseul de întoarcere ROCRES 2018 a ales deliberat o rută mai lungă, pentru a colecta probe din ecosistemele boreale de altitudine (montane) din estul Munţilor Pontici. Nu a fost un moft; pădurile boreale şi de foioase din aceşti munţi depind în întregime de apa furnizată de Marea Neagră, de vecinătatea ei.

Este de aşteptat ca oscilaţiile climatice să fie de altă natură decât cele din ecosistemele ale căror ritmuri sunt dirijate de marile oceane. Sunt aceste oscilaţii corelate sau nu? Nimeni nu ştie încă, dar poate expediţia noastră va da primele răspunsuri în acest sens", apreciază Sabin Bădărău. Potrivit acestuia, expediţia a trecut prin şase ţări şi peste cele mai importante cinci fluvii din Eurasia. 

Citiţi articolul integral AICI. 

loading...
Etichete
Comenteaza